Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Під час економічного форуму «Криниця-2006» Петро Олійник обговорював питання „Для чого регіонам потрібна Європа”

Сьогодні, 7 вересня, голова Львівської ОДА Петро Олійник взяв участь у дискусії на тему „Для чого регіонам потрібна Європа”, яка відбувалась в рамках XVI Міжнародного економічного форуму «Криниця 2006», – інформує прес-служба Львівської ОДА.
У дискусійному семінарі взяли участь також маршалок Малопольського воєводства (Республіка Польща) Януш Сепіол, заступник голови Комісії з регіонального розвитку Європейського парламенту Ян Ольбрихт, статс-секретар Уряду федеральної землі Бранденбург (Німеччина) Герд Хармс, президент міста Вроцлав (Республіка Польща) Рафал Дуткевич, заступник голови регіональних органів влади Трнави (Словаччина) Людовіт Даучо, віце-маршал Прешовського регіону (Словаччина) Мілан Баран, голова міста Сопота (Республіка Польща) Яцек Карновський.
У своєму виступі Петро Олійник зазначив, що успіхи України оцінив Європейський Союз, ПАРЄ, вперше в Європарламенті прозвучала чітка заява про необхідність розпочати діалог про асоційоване членство України у ЄС. Україна отримала статус країни з ринковою економікою, розпочато переговори про спрощення візового режиму, досягнуто прогресу у виконанні Плану дій Україна-ЄС, укладено шість важливих галузевих угод у сфері безпеки транспорту, енергетики тощо.
Щодо майбутніх кроків України щодо європейської інтеграції Петро Олійник сказав, що вони продиктовані передусім національними інтересами. Це створення зони вільної торгівлі з ЄС у 2007 році, укладення Європейської угоди про асоціацію у 2008 році. Потім, після виконання Копенгагенських критеріїв вступу до ЄС, набуття повноправного членства в Європейському союзі.
Як зазначив Петро Олійник, Львівська область розташована на євроінтеграційному вістрі. На Львівщині перетинаються два з дев’яти трансєвропейських транспортних коридори (№3 Берлін-Вроцлав-Львів-Київ та №5 Трієст-Будапешт-Львів-Київ), нафтогони “Одеса-Броди” та “Дружба”, газопровід “Помари-Ужгород”, функціонує Бурштинський енергоострів як інструмент експорту електроенергії до ЕС.
„На моє глибоке переконання, слід розробити «Стратегію євроінтеграційного пілотного проекту на базі Львівської області». Необхідно започаткувати створення потужного євроінтеграційного інфраструктурного центру, що стане інструментом, через який Україна не декларативно, а реально відкриватиметься до Європейського Союзу. Все більш очевидно, що Львівська область з огляду на своє географічне розташування та зосереджений у ній економічний, організаційний та інтелектуальний потенціал буде відігравати головну роль у євроінтеграційних процесах на західному кордоні України. Активна позиція сприятиме пріоритетному залученню в область не тільки зовнішніх, але й внутрішніх інвестицій» – сказав керівник області.
Петро Олійник висловив сподівання, що на прикордонні регіони пошириться дія новостворюваних європейських фондів на кшталт PHARE, які дієво готували країни центральної Європи до членства у ЄС. „Ми повинні актуалізувати співпрацю на рівні регіону, у нашому випадку щонайперше з Республікою Польща. А саме: розвинути систему прикордонних переходів до європейського стандарту, очистити і розбудовувати митну службу, подолати корумпованість на кордоні, амортизувати можливі негативні наслідки призупинення активності Яворівської вільної економічної зони та курортополісу “Трускавець”. Необхідно швидко і з гідністю вирішити проблеми давніх міжетнічних конфліктів на кшталт питання військових та цивільних поховань з обох боків кордону», – наголосив Петро Олійник.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ