Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Під час колегії ГУОЗ ЛОДА медики підвели підсумки 2006 року

27 грудня 2006 року відбулася робоча колегія Головного управління охорони здоров’я ЛОДА, під час якої обговорювали стан виконання  наказу МОЗ України від 10 лютого 2003 року «Про удосконалення заходів щодо профілактики внутрішньолікарняних інфекцій у пологових будинках (акушерських стаціонарах)»; «Про стан додержання законодавства щодо охорони життя і здоров'я неповнолітніх у закладах охорони здоров'я Львівської області»; «Про стан впровадження і застосування ДОТС стратегії контролю за туберкульозом у Львівській області»; «Про стан підготовки лікарів-інтернів на базах інтернатури Львівської області у 2005-2006 роках». Про це «Гал-info» повідомили у прес-службі ГУОЗ ЛОДА.
З доповіддю по першому питанню виступив заступник головного лікаря Львівської обласної СЕС О. Когут. Він, зокрема, зазначив, що аналіз захворюваності на внутрішньо-лікарняні гнійно-запальні захворювання новонароджених і породіль в акушерських стаціонарах області вказує на тенденцію до зменшення  кількості випадків цих захворювань порівняно з 2005 роком.
У 2005 році було зареєстровано 50 захворювань новонароджених, інфікованих внутрішньо-лікарняно  в акушерських стаціонарах  з показником на 1000 новонароджених 1,9.  За 11 місяців 2006 року серед новонароджених зареєстровано 34 хворих на гнійно-запальні інфекції  з показником на 1000 народжених 1,4. Серед породіль зареєстровано 10 післяпологових ускладнень (в 2005 - 11).
Випадки інфікування новонароджених мали місце в 19 акушерських стаціонарах області; високий рівень захворюваності є в Бродівській, Жовківській, Золочівській, Турківській ЦРЛ, пологовому відділі ОКЛ, Стрийському пологовому будинку.
«Про стан додержання законодавства щодо охорони життя і здоров'я неповнолітніх  у закладах охорони здоров'я Львівської області» доповідала начальник відділу материнства та дитинства ГУОЗ ЛОДА Ірина Микичак. У своїй доповіді вона наголосила на тому, що в області діє потужна мережа закладів медичної допомоги дітям і матерям, у яких працює майже 2000 педіатрів, неонатологів, акушерів-гінекологів, дитячих спеціалістів. Однак з року в рік, в області є відчутний брак лікарів-педіатрів — на сьогодні є  вакантними  понад 60 посад лікарів-педіатрів. Найгіршою залишається ситуація із забезпеченістю лікарями-педіатрами у Старосамбірському, Турківському, Мостиському, Сколівському районах та м. Червонограді.
За 11 місяців 2006 року у Львівській області народилося 25 107 немовлят, що на 1 270 дітей більше, за аналогічний період 2005 року. Померло — 199 дітей на першому році життя.
Позитивним є те, що впродовж останніх десяти років на Львівщині досягнуто зниження смертності дітей до 15 років майже в п'ять разів. За підсумками 11 місяців 2006 року рівень смерності дітей першого року життя знизився на 2% проти 2005 року і майже вдвічі проти 1996 року. Цей показник становить — 8,2 на 1000 народжених і є шостим у рейтингу областей України. Найвищий в області рівень смертності дітей першого року зареєстровано у Буському, Сколівському, Мостиському районах та міста Львові, Дрогобичі. (У Львові концентрується найважча патологія  з області).
З січня 2007 року Україна переходить на прийняту ВООЗ систему реєстрації смертності дітей. У 2005-2006 роках в області здійснено низку важливих заходів для підготовки лікувальних закладів до виходжування новонароджених дітей з вагою при народженні  від 500 грамів.  Зокрема, на Львівщині одними з перших в Україні створили потужну мережу спеціалізованих реанімаційних відділень для новонароджених дітей і налагодили невідкладне транспортування найважчих новонароджених пацієнтів з пологових відділень в обласні дитячі стаціонари. Впроваджено новітні технології  виходжування недоношених новонароджених дітей. Досягнуто серйозних успіхів у ранній діагностиці і хірургічній корекції  вроджених вад у дітей  раннього віку.
Захворюваність дітей є одним з найважливіших критеріїв оцінки стану здоров'я населення.  В останні роки  показники захворюваності дітей області знаходиться приблизно на однаковому рівні і є трохи вищими від середньодержавного показника. Серед дітей дошкільного та шкільного віку  високою залишається  поширеність  захворювання органів дихання,  нервової системи та органів чуття, психічних розладів, органів травлення, хвороб крові  та кровотворної системи, кістково-м'язевої, ендокринної системи, патології зору.
Щороку значна кількість дітей Львівщини отримує стаціонарне  лікування в медичних закладах Львівщини. У поданні Генеральної прокуратури наводяться факти поганого медикаментозного забезпечення дітей ліками у лікарнях. І хоча Львівщина у поданні  Генпрокуратури не фігурує, однак стан медикаментозного забезпечення  наших дітей-пацієнтів у  дитячих стаціонарних відділеннях, на жаль,  не дає змоги стверджувати, що медзаклади  забезпечують дітей  безоплатним лікуванням у повному обсязі.
В області реалізується низка  пілотних проектів з покращення медичної допомоги  дітям і матерям. Визначені значні пріоритети  і конкретні завдання та чіткі кроки для їх  реалізації.
«Туберкульоз і надалі залишається актуальною медико-соціальною проблемою  світового значення», — зазначила у своєму виступі головний фтизіатр Львівської області Галина Шершун. Епідемія туберкульозу не оминула і Львівщину, з тією лише різницею,  що зареєстрована з 1997 року,  а темпи приросту  епідеміологічних показників  були дещо нижчими, ніж в Україні.
Так, за період з 1995 до 2005 років захворюваність на всі форми активного туберкульозу зросла у Львівській області на 67%; в Україні – на 102%.
Найактуальнішою і найскладнішою проблемою останніх років є проблема поліпшення якості бактеріоскопічної діагностики туберкульозу в області. Бактеріологічне підтвердження туберкульозу в області складає 26,6% до вперше діагностованого туберкульозу легень. Показник чи не найнижчий в Україні, при індикаторі — не менше 50%.
Зі станом  підготовки лікарів-інтернів на базах інтернатури Львівської області у 2005-2006 рр. присутніх  ознайомила  головний спеціаліст ГУОЗ ЛОДА Р. Духаніна.
У Львівській області на сьогодні існує 66 баз інтернатури,  які створені  в лікувально-профілактичних установах області. Ці бази відрізняються за матеріально-технічними можливостям,  кількістю спеціальностей, за якими проводиться підготовка в інтернатурі та загальною кількістю лікарів-інтернів. В той же час є бази, які готують лікарів-інтернів тільки по одній-двом спеціальностям  і можуть прийняти  обмежену кількість випускників, зокрема, обласна психлікарня,  Львівська інфекційна клінічна лікарня, окремі  центральні районні лікарні.
На сьогодні в лікувально-профілактичних установах зареєстровано 194 ставки лікарів-інтернів: в установах обласного підпорядкування – 133 ставки; в районах області – 61 стаівка; в ЛПУ м. Львова – 0
В той же час у 2006 році за державним розподілом у Львівську область прибуло 241 випускників, з минулого року залишилось  для проходження другого року інтернатури 203 лікарі-інтерни, а в наступному році прибуде ще майже така сама кількість.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ