Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Під тиском Світового банку та МВФ 130 українських банків можуть зникнути з ринку – експерт АУБ

Під тиском Світового банку та МВФ в Україні створюються просто нереальні умови для існування українських банків. Відтак, близько 130 українських банків з приватним капіталом, можуть зникнути з ринку. Про це сьогодні, 26 січня під час прес-конференції у Львові заявив президента Асоціації Українських банків Олександр Сугоняко.

Як повідомив президент Асоціації, Нацбанк своєю постановою за номером 273 висунув просто нереальні вимоги щодо нарощення банками регулятивного капіталу до 120 мільйонів гривень. Є законопроект № 0884, який збільшує цей капітал до 500 мільйонів. Сотні український банків, які кредитували малий та середній бізнес, можуть просто зникнути, вважає він.

Асоціація українських банків звернулася до суду з оскарженням постанови № 273, і суд першої інстанції задовольнив позов. Національний банк подав апеляцію на це рішення. З семи банків, інтереси яких у суді представляла АУБ, п’ять під тиском НБУ забрали свої заяви.

«В ЗМІ постійно з’являється інформація про те що нам не потрібно стільки банків, повинно залишитися тільки сорок найбільших. Це означає, що українська економіка перетвориться у сировинний придаток. Ті, хто це лобіюють, хочуть саме цього, - каже Сугоняко.

За словами експерта, зацікавлені в зникненні українських банків великі банки з іноземним капіталом, інтереси яких в Україні лобіюють Світовий банк та Міжнародний валютний фонд. Національний банк їм сприяє.

«Є різні економіки, я кожна економіка потребує своєї банківської системи. Якщо не буде українських банків, не буде української економіки», – зазначив президент Асоціації, додавши, що саме невеликі банки є основними кредиторами малого та середнього бізнесу.

Відтак, Асоціація, до якої входять як невеликі українські банки, так і крупні з інохемним капіталом стала на бік саме українських банків.

За словами Олександра Сугоняко, саме невеликі українські банки у нинішній кризовий період досить непогано працюють, тоді як іноземні банки мають чималі проблеми.

«Саме ці банки надавали населенню валютні кредити для придбання імпортованих товарів, автомобілів. Відтак, після девальвації гривні утворився додатковий борг у 180 мільярдів гривень, що майже дорівнює бюджету країни», – повідомив експерт.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ