Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Під видом суспільного мовлення запроваджується жорстка централізація, - Снєгирьов

Під видом суспільного телерадіомовлення запроваджується жорстка централізація, гірша ніж за радянських часів, коли журналістські колективи були "гвинтиками" апарату комуністичної пропаганди. Подібне повернення у минуле тим більше недоречне та незрозуміле в умовах війни. Так вважає воєнний експерт, співголова ГО «Наша справа» Дмитро Снєгирьов.

Дмитро Снєгирьов: "Нещодавно трудовий колектив відокремленого підрозділу ПАТ НСТУ "Київська регіональна дирекція" на своїх зборах обговорив звернення трудового колективу філії ПАТ НСТУ "Львівська регіональна дирекція" до прем"єр-міністра України п. Гройсмана В., голів Держкомтелерадіо України, Наглядової ради ПАТ НТСУ, профспілки працівників культури України.

Загальні збори філії ПАТ НСТУ "Київська регіональна дирекція" одностайно підтримали обгрунтовані в Зверненні львівських колег застереження щодо хибних адміністративних рішень та економічно збиткових управлінських заходів застосованих Правлінням ПАТ НСТУ для організації творчо-виробничого процесу новоствореного Суспільного телерадіомовлення.

З огляду на публічні заяви керівників НСТУ щодо їхньої методології реформування державної системи телерадіомовлення у форму суспільного мовника, можна, на жаль, констатувати, що замість глибоко продуманої стратегії нині чиниться експериментальна спроба зменшити обсяги виробництва, що призведе до знищення наявного галузевого кадрового потенціалу та розпорошення його напрацьованих упродовж тривалого часу творчих зв'язків.

Трактуючи на свій лад положення "Закону про Суспільне мовлення", ПАТ НСТУ намагається повністю зруйнувати усе цінне,що протягом багатьох років накопичено творчими колективами, не рахуючись з досвідом професіоналів. Безвідповідально знищується основа телерадіопростору України. В умовах гібридної інформаційної війни саме такими діями створюються передумови для послаблення самої місії суспільного мовлення та його ефективного впровадження.Примітно, що стратегія сучасної інформаційної політики розвинених європейських країн свідчить про розширення географії та потужностей саме регіонального телебачення і радіо.

Тим часом Правління ПАТ НСТУ прийняло рішення від 31.07.2017 року про ЛІКВІДАЦІЮ філії ПАТ НСТУ"Київська регіональна дирекція" та філії ПАТ НСТУ "Центральна дирекція Канал Культура".

Великі й корисні компанії зі значним обсягом власного мовлення будуть реформовані у т. з. творчі об"єднання, що призведе до різкого зменшення програм в ефірі та скорочення працівників. А це вже порушення Генеральної угоди про соціальний захист працівників України, укладений прем"єр-міністром та головою Федерації профспілок України, де допускається лише три відсотки річного скорочення у трудових колективах України. До речі, на засідання правління, де було прийнято настільки необгрунтоване рішення, навіть не запросили керівників обох філій.

При цьому планується фактичне вивільнення працівників у кількості 405 осіб, в тому числі по категоріях: керівники-116 осіб, професіонали-234 особи, фахівці-30 осіб, робітники-25 осіб.

Водночас, із 29 колишніх ТРК, а нині -філій ПАТ НСТУ, планується створити 9 центрів (хабів), а решту перетворити на бюро, де готуватимуться лише інформаційні сюжети. Таким чином запроваджується жорстка централізація, гірша ніж за радянських часів, коли журналістські колективи були "гвинтиками" апарату комуністичної пропаганди. Подібне повернення у минуле тим більше недоречне та незрозуміле.

Більше того, складається враження, що під виглядом скорочення програм запроваджується прихована цензура. Це помітно, передусім,на ставленні до української тематики. Так, наприклад, філія ПАТ НСТУ "Київська регіональна дирекція" за кілька перших місяців 2017 року, фактично без грошей, запровадила ще 8 нових програм. Також спільно з Каналом "Культура" значно розширили висвітлення вітчизняної історії, мистецтва, наповнили ефір українськими піснями, поетичними творами, повернулися до тематики просвінитцького мовлення.

Варто нагадати, що вже було кілька реорганізацій зі скороченням і штатів, і фінансування, та навіть за таких умов не знизився рівень творчої діяльності. Наприклад, "Радіо "Голос Києва", що входить до складу Київської регіональної філії ПАТ НСТУ має найбільшу кількість слухачів серед регіональних філій на УР-1, а в міжнародному рейтингу серед кількох тисяч онлайн-радіостанцій світу посідає 29-те місце. Філія ПАТ НСТУ "Київська регіональна дирекція" випускає в ефір щодоби майже 6 годин власного мовлення на телебаченні та 7 .з половиною годин на радіо. Для порівняння:у НСТУ, що має більші бюджет, штат,якісно вищий рівень технічного забезпечення, аналогічний показник. У випадку ліквідації Київської філії в час проведення децентралізації істотньо зменшиться інформаційне забезпечення столичного регіону.

Впадає в око й те, що рішенням про ліквідацію компаній з"являються передумови для корупційних схем. Насамперед це стосується історичного будинку на Хрещатику 26.

Нинішня реорганізація близько трьох десятків філій Суспільного мовлення зі скороченням фахівців- знищення інтелектуального потенціалу Держави в умовах інформаційної війни, перетворення тисяч журналістів і технічних працівників на "зайвих людей".

Ми маємо не допустити, щоб відбулися кадрові й творчо-організаційні втрати у забезпеченні суспільного та регіонального мовлення, зокрема , зупинити ліквідацію київської філії, залишивши за нею її нинішні виробничо-технологічні приміщення на Хрещатику 26".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ