Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Під виглядом визначення меж скверу хочуть узаконити скандальну забудову

У понеділок, 19 березня, відбулась чергова зустріч, щодо врахування громадських інтересів, з головним архітектором проекту розробки Детального плану території. Цього разу з людьми обговорювався ДПТ обмежений вул. Варшавською, вул. П. Панча, вул. Масарика, вул. Струмок, орієнтовною площею 16 га, повідомив прес-центр ГО "Розвиток Громади".

Згідно проекту Детального плану території ділянка в межах опрацювання є кварталом житлової квартирної та садибної забудови з існуючою планувальною структурою та відповідним набором об’єктів обслуговування, двома середніми школами та одним дошкільним навчальним закладом, а також супутніми об’єктами інженерної інфраструктури. Згідно пояснювальної записки основна мета розроблення ДПT є: пропозиції щодоостаточного визначення меж скверу в існуючому кварталі житлової забудови та пропозиція щодо уточнення функціонального зонування та планувальної структури території. А головний архітектор проекту Петра Івановича Крупа запевнив, що проектанти хочуть зберегти існуючий стан території та не планують в межах Детального плану території жодної нової житлової забудови.

Здавалось би, питання встановлення меж скверу є довгоочікуваним та важливим кроком для жителів району, адже по вул. Сосновій стоять постійні високі поверхневі води, що призводять до підтоплення їх багатоповерхівок. А статус скверу, який люди виборюють вже близько двох років, дозволив би встановити там дренажну систему водовідведення і вирішити цю проблему. Однак присутніх на громадських слуханнях місцевих жителів обурює, що їх проблемою та вимушеним бажанням якомога швидше погодити ДПТ, аби затвердити межі скверу, хоче скористатись міська влада: «Ми усі за сквер і нам потрібно затвердити його межі якомога швидше, але не ціною узаконенням в ДПТ суперечливої забудови, яка порушує умови інсоляції в дитячому садочку, адже 14 поверхова будівля частково закриває поступлення денного світла до вікон» - розповідає місцева мешканка пані Анна.

Мова йде про скандальну забудову «Інтергал-Буду» по вул. Струмок-Масарика, 7, де планується спорудити 14-типоверховий будинок, який розташований впритул до дитячого садку. Наприкінці 2014 року забудовник отримав містобудівні умови на таке будівництво, хоча з 1 січня 2015 року проектом зонування цю ділянку позначили зоною Г-3-1 (зона дитячих шкільних установ та загальноосвітніх шкіл). Відтак, своїм рішенням Львівська міська рада фактично порушила Генеральний план міста задля потреб забудовника, адже за рахунок цієї території планувалось розширити діючий дитячий садок, аби забезпечити потребу району в нових дошкільних навчальних місцях. Та навіть попри це «Інтергал-Буд» отримав усю дозвільну документацію на будівництво багатоповерхівки. Зважаючи на таке рішення виконкому ЛМР, місцеві мешканці у свою чергу звернулись до суду, і рішенням апеляційного суду, у червні 2017 року було скасовано містобудівні умови на це будівництво через недопустиму близькість до дитячого садочку, яка повинна становити щонайменше 12 метрів. Проте забудовник подав позов у Галицький районний суд, з вимогою зобов’язати ЛМР змінити зонування цієї ділянки на зону Ж-4 (зона багатоповерхової квартирної забудови 10-16 поверхів). Позовні вимоги, надиво, суд задовольнив, які жителі району на даний час оскаржують в апеляційному суді.

Парадокс полягає в тому, що будівництво багатоповерхівки суперечить пункту 8.2 розробленого детального плану, в якому сказано: «Рішенням ДПТ нової житлової багатоповерхової забудови не передбачається». Крім того, активіст ГО «Розвиток Громади» Володимир Беньо доповнив: «Згідно ДПТ в районі, у найближчі 20 років, не передбачено жодного нового паркомісця, хоча зараз їх і так катастрофічно бракує місцевим мешканцям. А натомість Ви хочете узаконити багатоповерхівку, яка збільшить щільність забудови, що і так значно перевищує норму у нашому місті».

На завершення заходу присутні мешканці району висловили загальну пропозицію - винести новобудову по вул. Струмок-Масарика, 7 по кадастровому номері за межі ДПТ, допоки триває судова тяганина, та по можливості узагалі змінити її призначення та перебудувати житлову будівлю у багатоповерховий паркінг.

Однак активісти ГО «Розвиток Громади», зважаючи на те як Департамент містобудування при розгляді «Детального плану території» враховує пропозиції місцевих мешканців, запропонували допомогти жителям району створити погоджувальну раду, аби спільно не дозволити нехтувати громадською думкою! 

Також наголошуємо, що місцеві мешканці та небайдужі львів’яни можуть подавати свої пропозиції, щодо покращення ДПТ обмеженого вул. Варшавською, вул. П. Панча, вул. Масарика, вул. Струмок у м. Львові, по 2 квітня 2018 року до відділу громадського партнерства управління «Секретаріат ради» через Центри надання адміністративних послуг.

ГО «Розвиток Громади» продовжує висвітлювати і відстоювати врахування громадських інтересів під час розроблення детальних планів територій в районах міста Львова. Якщо виникають запитання з цього приводу, або необхідна консультація, можна телефонувати 0673107787.

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ