Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Підбито піврічні підсумки Регіональної угоди між ЛОДА, об’єднаннями роботодавців та профспілками області

Обласна державна адміністрація оприлюднила піврічні підсумки виконання Регіональної угоди між Львівською обласною державною адміністрацією, об’єднаннями роботодавців та профспілковими об’єднаннями Львівської області – повідомляє прес-служба ЛОДА.

 Спільними зусиллями сторін партнерства досягнуто позитивних результатів у сфері економічних та виробничих відносин. У першому півріччі 2006 року порівняно з аналогічним періодом торік відбулося збільшення обсягів промислового виробництва на 1,6%. Активізувалася діяльність малого бізнесу. За перше півріччя 2006 року державну реєстрацію здійснили 8029 нових суб’єктів господарювання, що на 9,4% більше, ніж за аналогічний період, в тому числі 1378 – юридичних осіб та 6651 – фізичних.
Середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника, зайнятого в економіці області, у першому півріччі 2006 року зросла майже на третину (33%) порівняно з відповідним періодом 2005 року і становила 854 грн, що на 72,2% перевищує встановлений прожитковий мінімум для працездатних осіб та у 2,4 рази – рівень мінімальної заробітної плати.
Вирішено також низку важливих питань у сфері забезпечення продуктивної зайнятості та соціального захисту населення від безробіття. Упродовж першого півріччя 2006 року працевлаштовано 23 260 осіб, що становить 48,3% річного завдання, створено умови для тимчасової зайнятості 8953 особам шляхом організації громадських робіт (51,3% річного завдання), проходило професійне навчання 5637 осіб (58,7% річного завдання). Упродовж січня-червня 2006 року 644 безробітним надана одноразова виплата допомоги з безробіття для започаткування підприємницької діяльності.
Станом на 1 липня 2006 року органами праці та соціального захисту населення області надано соціальних допомог 62 954 одержувачам допомоги сім’ям з дітьми. Зазначеним одержувачам нараховано допомог на суму 58 576,7 тис. грн. 32 359 малозабезпеченим сім’ям нараховано допомог на суму 45 749,7 тис. грн. 3363 інвалідам з дитинства та дітям інвалідам за січень-червень 2006 р. нараховано зазначеної допомоги на суму 6 586 тис. грн. Всього нараховано 110 912,4 тис. грн. Заборгованість по всіх видах виплат відсутня.
Здійснюються і заходи щодо оздоровлення та відпочинку дітей у літній період. У червні ц. р. оздоровлено понад 90 тис. дітей області, з них понад 80% дітей соціально незахищених категорій (дітей-сиріт, дітей без батьківського піклування, дітей із неповних, малозабезпечених, багатодітних та неблагополучних сімей, дітей-інвалідів). Розроблено програми та заходи щодо проведення для дітей спортивно-масових, екологічно-натуралістичних і природоохоронних, науково-технічних заходів, творчих конкурсів, краєзнавчих екскурсій та туристських поїздок, організацію комп’ютерних клубів, „літніх шкіл” юних інформатиків, відвідування школярами виставок, театрів, музеїв.
Проте є і невирішені питання. Проблемним залишається наявна в області заборгованість з виплати заробітної плати. Станом на 1 серпня 2006 року сума заборгованості з виплати заробітної плати становила 36,9 млн грн. За оперативними даними райдержадміністрацій та міськвиконкомів міст обласного значення, загальна сума невиплаченої заробітної плати станом на 31 серпня становила 34,2 млн грн. Актуальною є також проблема створення безпечних умов праці, забезпечення соціального захисту працівників зайнятих у несприятливих умовах, недотримання керівниками підприємств, установ, організацій області вимог чинного законодавства щодо соціального захисту працівників зайнятих в несприятливих умовах праці, несвоєчасне та неякісне проведення атестації робочих місць за умовами праці безпідставно позбавляє працівників пільг і компенсацій за роботу в шкідливих умовах праці.
Регіональна угода між Львівською обласною державною адміністрацією, об’єднаннями роботодавців та профспілковими об’єднаннями Львівської області на 2006-2007 роки була укладена та підписана співголовами Ради соціального партнерства 13 квітня 2006 р. на засіданні обласної Ради. Ця угода передбачає основні напрямки діяльності облдержадміністрації у сфері економічних та виробничих відносин, забезпечення продуктивної зайнятості та соціального захисту населення від безробіття, охорони праці та навколишнього середовища, оплати праці та трудових відносин, соціальних гарантій, задоволення культурних і духовних потреб населення.

 


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ