Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Підкуп, махінація із соціологією та політика залякування: у Львові обговорили виборчі маніпуляції

Під час майбутніх президентських виборів 2019 року чимало кандидатів вдаватимуться до різноманітних маніпулятивних технологій через соціальні мережі, підкуп виборців та політики залякування.

Про це під час засідання громадського прес-центру  на тему:  «Найпопулярніші маніпулятивні технології на виборах 2019: хто, проти кого і як?» розповів голова Львівської територіальної організації партії «БПП «Солідарність»  Юрій Гринів.

Він наголосив, що передовсім, піч час майбутньої виборчої кампанії слід остерігатися Росії, яка може вдаватися до маніпуляцій у зовнішній політиці та підтримувати конкретних кандидатів. Від такої діяльності країни-агресора, за словами Юрія Гриніва, оговтувалися після виборів у США, Франції, Голландії тощо. «Цей досвід показав маніпуляції Росії через соцмережі, через мости – сервери, коли важко довести, звідки розповсюджується неправдива інформація. Я переконаний, що ця технологія не тільки не омине нашу країну, а буде дуже активно використовуватися», – зазначив Юрій Гринів.

Він також дав прогноз щодо майбутньої виборчої компанії одного з кандидатів, яка застосовуватиме усі можливі маніпулятивні технології для перемоги на виборах, аби використати «останній шанс».  «Один з кандидатів в президенти, який буде балотуватися розуміє, що це є його останній шанс. Ми бачимо на місцевих виборах від цієї політичної сили спроби підкупів голосів виборців. Думаю, що система підкупів буде дуже популярна і на цих виборах, – зазначив політик та додав, –  Для Юлії Тимошенко це вже останні вибори, і якщо вона їх програє, то на наступні вона вже не піде. Тому зараз вона намагатиметься зробити максимально все і залучити всі ресурси: інформаційні, маніпулятивні і фінансові»

Юрій Гринів також наголосив на популярній серед кандидатів тенденції із маніпуляцією соціологічних опитувань та «роздуванням» рейтингів кандидатів. «Вибірка береться тільки у квоті сільського населення. Якщо взяти міське – то цифри будуть зовсім іншими. На соціологічних моментах підставляння понять буде розігруватися серйозна карта маніпуляції», – зауважив він.

На його думку, на майбутніх виборах кандидати вдаватимуться до технологій обливання брудом своїх опонентів, підкупах громадських організацій та активістів тощо. Наголосив Юрій Гринів і на політиці залякування виборців щодо приходу до влади певного лідера, а з ним і кардинальних змін в державі.

Тим часом, аналітик моніторингово-аналітичної групи «Цифра» Назар Бойко відзначив, що чимало кандидатів використовуватимуть маніпулятивні технології  не на зміну поведінки виборців, а на зміну результатів голосування.

В свою чергу Микола Бучин, доктор політичних наук, доцент НУ «Львівська політехніка» наголосив, що на майбутніх виборах вагомим інструментом для маніпуляцій будуть інтернет-технології та використання соцмереж. «Проблема агітації в соцмережах є чи не найголовнішою, оскільки вона по-перше не врегульована, а по-друге, її апріорі, регулювати важко», – відзначив експерт. Він також додав, аби не стати «жертвою» маніпуляцій на майбутніх виборах, виборці повинні враховувати чимало обставин, які склалися станом на зараз в Україні. « Я вважаю, що коли ми оцінюємо теперішню ситуацію у країні ми обов’язково повинні враховувати об’єктивні обставини: ми повинні враховувати війну на Сході України, ми маємо пам’ятати що в нас є парламентсько-президентська республіка, де президент не є настільки ключовою особою, як був за часів Кучми, чи Януковича. Тому я вважаю, тільки тоді, коли виборці будуть всі ті речі враховувати, вони зможуть зробити правильний вибір», – зауважив експерт.

У підсумку Юрій Гринів наголосив, що будь-які вибори, це не одні лише маніпуляції, це робота виборчих штабів, зустрічі з виборцями, консолідована діяльність усієї команди кандидата. «Вибори відбуваються не тільки у спосіб маніпуляції. Я хочу вас застерегти! Вибори відбуваються різноманітними технологічними способами, як і програмою кандидата, так і проведенням кампанії. Маніпуляція в опозиційних кандидатів звичайно буде більш присутня під час виборів, ніж у кандидата від влади. Влада буде показувати свої досягнення», – зауважив політик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ