Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Підняття цін на енергоносії повинно автоматично підвищувати якість надання послуг населенню – Іван Ривак

„Ми живемо в умовах ринкової економіки, тому зростання цін на енергоносії є цілком логічним. Принциповим моментом є тільки те, наскільки це зростання буде обґрунтоване саме для населення, тобто наймеш захищеного споживача. І тут ми стикаємося з низкою проблем, на які потрібно знайти відповіді, а саме: яким чином буде здійснюватись розрахунок, який газ буде закладений у розрахунках, тобто газ українського виробництва, собівартість якого становить 25 доларів за тис. кубометрів, чи газ який буде закуповуватись у компанії „РосУкрЕнерго” за 136 доларів за тис. кубометрів. Ще одним важливим питанням є те, який принцип буде закладений у розрахунках: принцип затрат чи енергозберігаючий принцип”, - зазначив кореспонденту “Гал-info” голова Львівської обласної федерації роботодавців, президент Львівської обласної організації Українського союзу промисловців і підприємців Іван Ривак.

Іван Ривак розповідає, що у розвинутих країнах на виготовлення 1 гігакалорії тепла використовують 140-150 кг умовного палива. Натомість у нас підприємства заклали 190-200 кг умовного палива на виготовлення цієї ж гігакалорії. „Всім є відомий і той факт, що ми обігріваємо повітря, оскільки споживач сплачує на 40% більше, ніж споживає ресурсів. Напрошується питання - хто сплачуватиме затрати: держава, місцеві бюджети чи комунальні підприємства”, – додає Іван Ривак.
Він також зауважив, що важливим елементом у піднятті тарифів на енергоносії є якість наданих послуг, яку отримує споживач за сплачену вартість. Чи буде в трубах вода температурою 90 градусів, чи це буде літня ледь тепла вода температурою 40-60 градусів, наскільки теплими будуть наші домівки взимку, чи відповідатиме технічним характеристикам якість надання послуг.
„Саме від ефективності розв’язання всіх цих проблем і залежатиме, наскільки буде обґрунтовано підняття ціни за послуги, які сплачуватиме споживач”, - наголосив голова Львівської обласної федерації роботодавців, президент Львівської обласної організації Українського союзу промисловців і підприємців.
         


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ