Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Підприємці повинні платити за користування інтелектуальною власністю, але не такі суми – Ярослав Кашуба

Сьогодні, 11 січня, у приміщенні Львівської облдержадміністрації триває „круглий стіл” на тему «Проблеми підприємництва при використанні аудіо-, відеопродукції як об’єктів авторського і суміжного прав», який проводиться за ініціативи підприємців, що не згідні зі статею 43 ЗУ „Про авторське право і суміжні права”, якою передбачено використання фонограм та їх примірників без згоди виробників фонограм 2006 року, але з виплатою їм нагороди.
Зокрема, у засіданні „круглого столу” взяли участь голова Представництва Держпідприємництва у Львівській області Ярослав Кашуба, голова Клубу інтелектуально-творчої ініціативи «Династія» Михайло Плєсков, голова Асоціації платників податків Львівщини Теодор Дяків, державний інспектор з питань інтелектуальної власності Львівської і Закарпатської областей Михайло Лука, уповноважений з питань захисту прав підприємців Зеновій Бермес, начальник регіонального відділу ДП ”Українське агентство авторських і суміжних прав” Уляна Коваль, виконавчий директор об’єднання підприємців КРОК Ірина Полякова, а також власники і директори малих львівських підприємств.
Основним питанням, яке хвилювало підприємців, це питання оплати використання ними  з комерційною метою фоно- та відеограм у закладах харчування та інших громадських закладах і незгода зі встановленими КМУ таких високих ставок.
Директор кафе ПП „Гроно” Любов Нестерівська розповіла, що до неї приходили представники ДП ”Українське агентство авторських і суміжних прав” з вимогою платити 1% від доходів. „Звичайно, згідно із законодавством, це правомірно, і ми готові платити певні суми, проте в місяць виходить по 200-300 грн, а малі підприємства не можуть сплачувати такі великі суми. Можливо, потрібно встановлювати різні ставки для різного виду бізнесу або продавати окремі диски для комерційного використання”, – зазначила Любов Нестерівська.
Державний інспектор з питань інтелектуальної власності Михайло Лука розповів, що проводив широкомасштабну роз’яснювальну роботу серед підприємців щодо захисту інтелектуальних прав, а саме „круглі столи”, роздавались пам’ятки, проте реально проблема проявилася, коли постановами Кабінету Міністрів України було визначено конкретні ставки відрахувань за користування інтелектуальною власністю і суми штрафів за їх недотримання.
„Зараз нам потрібно врахувати те, що скоро захист інтелектуальної власності набуде дуже широкого розповсюдження в Україні, оскільки весь світ сьогодні заробляє на цьому мільйони. Давайте дивитися реально на речі – питання інтелектуальної власності одне з неврегульованих питань при вступі України в CОТ”, – зазначив Михайло Лука.
Зокрема, на сьогодні сума компенсації при зверненні в Господарський суд становить від 10 неоподаткованих мінімумів до 50 тисяч неоподаткованих мінімумів. Зокрема, за незаконне використання з комерційною метою однієї пісні приблизно потрібно заплатити 1200 грн.
 „Ймовірно, за результатами „круглого столу” ми створимо робочу групу для детального аналізу законодавства і можливих пропозицій для його зміни. Можливо, потрібно зробити окрему ціну для ліцензійних дисків для домашнього прослуховування і для дисків, які використовуються з комерційною метою. Власники невеличких кафе не зможуть платити на рівні великих ресторанів, і це потрібно врахувати”, – зазначив голова Представництва Держпідприємництва у Львівській області Ярослав Кашуба.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ