Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Підписанти Унівесалу по-своєму трактують цей документ – Юрій Шведа

«Проведення „круглих столів” як ідея національного примирення політичних сил і гілок влади є принципово новою в українській політичній історії і безперечно, вона є позитивною, адже такий формат вирішення політичних конфліктів практикується у демократичних європейських країнах», – так прокоментував «Гал-info» політолог Юрій Шведа вчорашню домовленість Віктора Ющенка, Віктора Януковича і Олександра Мороза про проведення 14-15 лютого „круглого столу” щодо виконання пунктів домовленостей прийнятого Універсалу національної єдності.
Шведа також зазначив, що домовленості існуючого Універсалу досі належним чином не виконувалися, оскільки кожна політична сила по-своєму трактує прийнятий документ. «Це призводить до політичного напруження, адже усі гілки влади і партії хочуть отримати якнайбільше повноважень. При прийнятті таких документів таке явище є природним, адже механізми виконання рішень Універсалу національної єдності є недостатньо виписаними. Загалом же скликання усіх керівників держави для обговорення ситуації є дуже позитивним явищем, проте успіх залежить від щирості усіх учасників і їхнього бажання знаходити спільну мову, адже в таких випадках певною мірою потрібно забувати про власні політичні амбіції», – зазначив Юрій Шведа.
На думку політолога, формат проведення зустрічі в рамках Президента України Віктора Ющенка, Олександра Мороза як голови законодавчої гілки влади і Віктора Януковича як представника виконавчої гілки є абсолютно достатнім. «Немає необхідності залучати у цей процес усіх підписантів Універсалу, оскільки реально ситуацію може вирішити домовленість трьох учасників. Загалом Універсал – документ загальної принципової політичної стратегії майбутнього держави. Представники політичних партій можуть лише ускладнити процес вирішення конфліктів, зокрема Юлія Тимошенко не підписувала Універсал національної єдності, мотивуючи принциповою опозицією до зазначених у ньому пунктів, тому і не потрібна її теперішня участь в обговоренні виконання даного документа», – зазначив Юрій Шведа.
Також, на його думку, не потрібно підписувати новий документ. «Мова повинна йти про уточнення існуючого Універсалу і аналіз причин неналежного виконання деяких його пунктів», – сказав політолог.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ