Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

«Підземне місто» відкриє львів’янам та туристам готичний Львів, - Косів

Коли вдасться реалізувати із проект «Підземне місто: розвиток та популяризація транскордонного туристичного маршруту підземними трасами Львова, Жешува та Любліна», львів’яни та гості міста матимуть змогу побачити готичний Львів, якого більше нема. Про це сьогодні, 24 січня, під час брифінгу заявив заступник міського голови Львова з гуманітарних питань Василь Косів.

Додамо, що в межах візиту до Львова Віце-прем’єр-міністра України Костянтина Грищенка він ознайомився із проектом  «Підземне місто: розвиток та популяризація транскордонного туристичного маршруту підземними трасами Львова, Жешува та Любліна», який розробляє управління охорони історичного середовища Львівської міської ради.

Чит. також: «Загадковий проект підземного Львова поки залишається на папері»

«1527 року Львів згорів. І все, що є наверху, - це ренесансний Львів. Вся готика є під землею. Це дуже цікаво з точки зору архітектури, зовсім іншого підземного планування і тих цінних елементів, які є під землею. Друге – це можливість виставити ті артефакти, ті археологічні знахідки. Давно у Львові говорять про потребу музею археології. Це будуть додаткові площі, досить великі. Це новий туристичний продукт», - зазначив Василь Косів.

Нагадаємо, що сума гранту становить півмільйона євро, з них 10% - це до фінансування з місцевого бюджету, а 90% - це грант Європейського Союзу. Тривалість проекту – 2 роки.

«Зараз ми майже на середині шляху. Ще є рік для реалізації. Проект включає дослідження, розпрацювання концепції і різних особливостей, створення проектно-кошторисної документації. Ми завершуємо на проектно-кошторисній документації, щоб надалі можна було подаватись на гранти на реалізацію, чи залучати державні кошти. Зараз про реалізацію не йде мова, бо треба виконати дуже багато археології, досліджень. Але є можливість пройти під середньовічним містом зі сходу на захід. Це майже 1 км. Можна спуститись між Високим і Низьким муром біля вежі Корнякта, провести приблизно 1 год під землею, отримати багато задоволення та інформацію про те, чим є підземний Львів. Потім можна вийти біля річки Полтви з західного кінця середньовічного міста», - додав Василь Косів.

Довідка Львівської міської ради.

Партнерами управління охорони історичного середовища в реалізації проекту є Гміна міста Жешув (Жешув, Польща) та Осередок «Брама Гродзька – Театр НН» (Люблін, Польща).

В процесі реалізації проекту планується виконати комплексне наукове дослідження підземель середмістя Львова, здійснити археологічні пошуки, опрацювати проектну документацію підземної туристичної траси. Проект також передбачає проведення низки семінарів для обміну досвідом реалізації схожих проектів в інших містах Польщі, налагодження тіснішої співпраці між спеціалістами та муніципалітетами у питаннях промоції туризму й збереження підземель, та популяризацію існуючих підземних туристичних трас Львова, Любліна та Жешува. Період впровадження проекту - 24 місяці.

Загальний бюджет проекту: 494 866,51 євро. Проект співфінансується Європейським Союзом. Грант у максимальному розмірі 445 379,85 євро (90% усіх витрат проекту) надається за рахунок коштів Європейського Інструменту Сусідства і Партнерства в межах Програми Транскордонного Співробітництва Польща – Білорусь - Україна 2007-2013. Загальний бюджет включає:  грант ЄС (445 379,85 євро), бюджет української частини проекту (410967,87 євро) (включаючи резерв на непередбачувані видатки), власний внесок партнерів (10% вартості проекту).

В результаті проекту планується отримати проектно-кошторисну документацію підземної туристичної траси у Львові та концепцію її експозиційного наповнення, що стане передумовою для подальшого спорудження траси.

Очікувані результати (основні заходи) проекту:

1. Підвищення привабливості підземних туристичних трас та активізація туристичного руху в Жешові, Любліні та Львові: опрацювання і виконання мультимедійної програми «Віртуальна подорож підземною туристичною трасою в Жешуві» та «Віртуальна подорож підземною туристичною трасою в Любліні» і видання дисків з панорамами туристичних трас; виготовлення рекламних матеріалів, видання рекламних буклетів про підземні туристичні траси в Жешуві та Любліні (пол., англ., укр., нім., франц. мовами); поширення інформації про траси у ЗМІ регіону та в Інтернеті шляхом створення та підтримки спеціальної веб-сторінки.

2. Проведення комплексного дослідження підземель історичної частини м. Львова та створення проектно-кошторисної документації для нової підземної траси у Львові.

3. Створення концепції транскордонного туристичного маршруту підземними туристичними трасами «Підземне місто» для налагодження потужної співпраці у галузі туризму і підвищення конкурентності регіону.

4. Поглиблення співпраці муніципалітетів Львова, Любліна, Жешува в галузі популяризації туризму та розвитку туристичної інфраструктури, а також налагодження співпраці та ефективного обміну досвідом відповідних експертів з питань розвитку туризму, створення та функціонування підземних туристичних трас (шляхом проведення навчальних візитів-конференцій).

Нагадаємо, за результатами першого конкурсного набору проектів  в межах Програми Транскордонного Співробітництва Польща – Білорусь - Україна 2007-2013 Львівська міська рада одержала гранти на реалізацію двох проектів: «Підземне місто: розвиток та популяризація транскордонного туристичного маршруту підземними трасами Львова, Жешува та Любліна» та «S.O.S – безпека співжиття людей та безпритульних тварин польсько-українського прикордоння: Львів, Люблін, Луцьк та Івано-Франківськ».

Фото: Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ