Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Пікети на кордоні можуть бути позитивом для подальших українсько-польських стосунків – Тарас Возняк

«Я думаю, що те, що відбувалося у пунктах перетину українсько-польського кордону, є результатом бездіяльності Міністерства закордонних справ України. Вони за весь минулий рік своєї діяльності не дали собі ради із підписанням угоди про малий прикордонний рух. Причини цього треба питати у теперішнього спікера українського парламенту Арсенія Яценюка, який уже тепер дуже швидко звернувся до свого польського колеги із проханням пришвидшити ним ратифікацію угоди про малий прикордонний рух, що не було зроблено за рік. Це вина Арсенія Яценюка, що він на посаді міністра закордонних справ України нічого не зробив у напрямку українсько-польських стосунків», — прокоментував для «Гал-info» ситуацію на українсько-польському кордоні експерт з міжнародного співробітництва та українсько-польських стосунків Тарас Возняк.
«Звичайно, проведення пікетів на кордоні можна розцінювати із точки зору міліціонерів та чиновників і говорити, що вони є порушенням громадського порядку, чи застосовувати ще більш жорстокі фрази, однак з іншого боку, пікети привернули увагу широкої громадськості до кола проблем, які є з перетином кордону. Адже ідеться не тільки про отримання шенгенських віз, адже невидача віз – це тільки наслідок, а причина полягає у тому, що 70 тисяч мешканців Львівської області і така ж кількість мешканців Волинської області не знайшли собі іншого заняття, як кожен день чи через день ходити через кордон і заробляти собі на прожиття дрібною торгівлею. А це вже питання до української влади, яка за 16 років незалежності України не спромоглася запропонувати людям кращого способу заробітку. До цього також привернулася увага широкої громадськості», — каже Возняк.
«Інша сторона пікетів на кордоні така: вони дали дуже хорошу карту Міністерству закордонних справ України та Польщі мати цей аргумент для своїх дискусій із колегами у Брюсселі. Тому проведення таких акцій може бути й позитивом для подальших українсько-польських стосунків», — додав Возняк.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ