Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Пільги мають бути адресні, а бюджетні гроші – йти на розвиток, – львівські науковці

В обласних бюджетах необхідно скеровувати більше коштів на розвиток економіки. Таку думку під час обговорення звіту про виконання обласного бюджету Львівської області за 2013 рік висловив доктор економічних наук, співробітник інституту стратегічних досліджень Віктор Борщевський, повідомила прес-служба Львівської облради.

Під час обговорення Віктор Борщевський зазначив, що вже не перший рік в обласних бюджетах зростають витрати на соціальну складову і цю тенденцію слід змінювати. На думку доктора економічних наук, поступово область мусить переходити на ефективне використання коштів обласного бюджету для розвитку економіки регіону. «Чинне законодавство не дає можливості органам місцевого самоврядування самостійно розпоряджатися коштами. А центральна влада не повинна визначати напрямки руху коштів. Це має бути компетенцією місцевої влади, тоді як казначейство повинне лише проводити ті платежі, які визначить влада на місцях. Але ці зміни мусять відбутись на законодавчому рівні» – зазначив Віктор Борщевський.

Також науковці звернули увагу на питання пільг. Так, на думку доктора економічних наук Ольги Крайник, в умовах, коли місцеві бюджети залежать від центрального, а витратна частина перевищує дохідну, слід переглянути систему пільг. «По-перше, різні пільги надаються великою кількістю законів та інших нормативних актів, тому непогано було б звести їх в один документ. По-друге, і це головне – пільги необхідно замінити адресною допомогою – саме так чинять у розвинених країнах світу» – наголосила Ольга Крайник.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ