Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Піратської аудіо- та відеопродукції на суму 327 тисяч гривень вилучили від початку року на Львівщині

Піратської аудіо- та відеопродукції на суму 327 тисяч гривень вилучили від початку року на Львівщині правоохоронці — повідомив «Гал-info» начальник відділу Управління державної служби боротьби з економічними злочинами УМВС України у Львівській області Василь Телиця. За фактом порушення авторського права, а також виготовлення, зберігання та розповсюдження контрафактної аудіовізуальної продукції, як він зазначив, за вісім місяців 2006 року порушено 39 кримінальних справ. З яких, зокрема, 12 — порушення авторського права, 7 — незаконне використання знаків для товарів, 5 — підроблення контрольних марок.
 Як зазначив Василь Телиця, 10 кримінальних справ уже направлено до суду, а ще по трьох суд вже виніс вирок.
 «Розгляд справ «гальмують» самі суди. Ми проводимо розслідування за один-два  місяці, а от судовий розгляд може тривати по два-три роки. З одного боку, це пов’язано із великою завантаженістю суддів, а з іншого - з тим, що в Україні ще нема достатньо великої практики розгляду таких справ», — пояснив Василь Телиця.
 Інтелектуальне піратство, як наголосив Василь Телиця, з кожним роком стає дедалі популярнішим і кількість злочинів у цій сфері збільшується. Скажімо, за весь минулий рік скоєно майже стільки ж злочинів, як за вісім місяців цього року. 
 «Збільшення кількості інтелектуальних злочинів пов’язано із тим, що дешевшає записуюча техніка та собівартість виготовлення піратської продукції, а от вартість дисків з аудіо- та відеозаписом навпаки зростає», — пояснив правоохоронець.
 Найчастіше підробляють DVD- та CD-компакт-диски — це приблизно 80% контрафактної продукції, яку вилучають на Львівщині. Найпоширенішим місцем збуту піратських копій є стихійні ринки, натомість в авторизованих точках продажу така продукція майже не зустрічається.
 Щоправда, як зазначив Василь Телиця, дуже рідко трапляються випадки, що піратську продукцію виготовляють на Львівщині чи навіть в Україні, в основному до нас її завозять з Росії, а тут лише збувають.
 Найчастіше покаранням для зловмисників, які займаються інтелектуальним піратством, є штраф або позбавлення волі умовно на строк 1-2 роки з конфіскацією контрафактної продукції. Однак притягнути винних до відповідальності досить важко, адже порушувати кримінальну справу правоохоронці можуть лише в тому випадку, якщо їм вдалося вилучити у зловмисника контрафактної продукції на суму 3 600 – 3 700 грн. Щоправда, ще кілька років тому правоохоронні органи, щоб порушити кримінальну справу, мусили вилучити піратських копій на суму аж 37 тисяч гривень. Отож, дуже часто людей, які зберігають та розповсюджують паратську аудіо- та відеопродукцію, вдається лише притягнути до адміністративної відповідальності. Так, від початку цього року до адміністративної відповідальності у сфері інтелектуальних злочинів притягнуто 75 осіб.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ