Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Пішохідна доступність до найближчої школи має складати 750 м

Відповідно до нових державних будівельних норм щодо містобудування, які діють з 1 вересня 2018 року, пішохідна доступність до найближчої школи має складати 750 м, а до дитсадка — 300 м.

Про це повідомило видання Освіта.ua.

За словами заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лева Парцхаладзе, відповідні норми мають на меті забезпечення мешканців цих будинків необхідною соціальною інфраструктурою.

«Ми зробили більш жорсткі норми для розміщення дитячих садочків та шкіл. На 1000 жителів повинно бути 38 місць у дитячому садочку та 135 місць у школах. Крім цього, ми зробили доступність для цих об’єктів. Для дитячого садочку радіус пішохідної доступності — до 300 м, для школи — максимум 750 м. І місцева влада має цього дотримуватися при видачі містобудівних умов», — відзначив він.

За словами заступника міністра, сьогодні близько 50% міських шкіл є переповненими, а діти навчаються в декілька змін.

«Ми розробили аналіз стосовно шкіл і дитсадків. Дуже жахливий стан у обласних містах, наприклад, Рівне, Івано-Франківськ, Вінниця. Школи переповнені», — сказав Парцхаладзе, наголосивши, що ще однією проблемою в цьому ключі є другі зміни у школах.

«Наприклад, у тому ж Рівному, це 30-40% шкіл. І це дуже некомфортно для дітей. Ми вже зробили декілька кроків, аби це усунути, але це неможливо зробити відразу», — додав заступник міністра.

Зокрема, для вирішення цієї проблеми, особливо, у районах зі стислою забудовою Мінрегіон вже дозволив проектувати вбудовані та вбудовано-прибудовані невеликі дитячі садки та також хоче впровадити можливість будувати такі ж самі невеликі початкові школи (до 4 класу включно).

«У містах-мільйонниках є проблема щодо побудови шкіл та садочків — нема територій. Щоб побудувати школу, треба півтора гектара землі. У центральних районах ми дозволили вбудовувати дитячі садочки в будівлю житлового комплексу. Також ми хочемо дозволити за таким принципом вбудовувати у житлові будинки початкові класи, до 4 класу включно. Міста будуть розвиватися, і якщо ми хочемо, щоб і соціальна сфера також розвивалася, якщо хтось хоче щось побудувати, а немає місць у школі, то ми не хочемо дозволити будувати, якщо ти не побудуєш там школу або дитячий садочок», — підсумував Парцхаладзе.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ