Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Після Львова та Тернополя «вікно життя» відкрито у Києві

У столиці вже понад півроку функціонує «Вікно життя». Це – невеликий бокс у приміщенні інфекційного відділення однієї зі столичних лікарень, де жінка, яка хоче відмовитися від новонародженої дитини, може залишити немовля. У лікарні, де функціонує «Вікно життя», наголошують на тому, що вони аж ніяк не заохочують намір матері позбутися своєї дитини, але намагаються попередити ті випадки, коли немовлят залишають у небезпечних місцях.

У Головному управлінні МВС столиці розповідають, що протягом 2010 року київські міліціонери 5 разів виїжджали на місця, де перехожі виявляли покинутих немовлят. Однак лише двох із 5 малюків вдалося врятувати.

Речник столичної міліції Володимир Поліщук у коментарі для Радіо Свобода зазначає, що лише у Києві МВС щороку фіксує по кількасот фактів невиконання батьками своїх обов’язків щодо виховання дітей, однак найтяжчими злочинами називає ті випадки, коли матері кидають новонароджених дітей у небезпечних місцях.

«Кримінальний кодекс України передбачає відповідальність за такий злочин, це стаття 135, яка передбачає щодо до матерів, які кинули своїх дітей, позбавлення волі на термін до трьох років, якщо наслідки не тяжкі, і до восьми, якщо діти отримали тяжкі тілесні ушкодження або загинули», – додає Володимир Поліщук.

Щоб попередити такі випадки, у Києві запрацювало перше «Вікно життя». Воно функціонує у структурі Центральної лікарні №10 у столиці. На вигляд – звичайне вікно лікарні, але, якщо його відкрити, помічаєте спеціальний бокс. Тут можна залишити немовля. Навіть якщо горе-матір не подзвонить в обладнаний дзвінок, чергова медсестра однаково дізнається про те, що залишили дитину – завдяки вмонтованій «радіоняні».

Головний лікар столичної лікарні №10 Данило Добуш зазначає, що «Вікно життя» тут обладнане ще з початку літа, однак поки жодну дитину не залишили. Він наголошує на тому, що лікарня не заохочує намір жінки покинути дитину, однак дає шанс немовляті вціліти, а матері – повернутися за ним протягом 2 місяців.

«Це не те, щоб ми спонукали матерів відмовлятися від дітей і приносити їх сюди. Однак «Вікно життя» – це яспасінн для тієї дитини, у матері якої наміри зовсім не материнські», – каже Данило Добуш.

У міліції наголошують: якщо жінка залишає немовля у «Вікні життя», кримінальна відповідальність за її дії не передбачена.

Перші «Вікна життя» створили у Польщі з ініціативи Папи Римського Івана Павла ІІ. Перше в Україні «Вікно життя» відкрили у Львові у 2009 році, а нині, окрім Києва, такий бокс функціонує у Тернополі, а незабаром відкриється у Вінниці.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ