Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Після відставки уряд Тимошенко житиме, як у раю

Відcтавка чинного уряду Юлії Тимошенко, як і відставка президента, не минеться безслідно для державного бюджету. Чиновники можуть розраховувати на матеріальні виплати з безробіття на загальну суму близько 18 млн гривень, державні дачі в заповідних зонах під Києвом та всілякі пільги. Про це повідомив ТСН.

 

Усі міністри та їхні перші заступники, які підуть з посад слідом за прем'єром Юлією Тимошенко, є чиновниками першої категорії, а значить, мають право на отримання матеріальної допомоги після звільнення. До цієї ж категорії чиновників відносяться глави державних комітетів і голови інших центральних органів влади, які не затримаються в своїх кріслах з відходом прем'єрської команди.

 

Чиновники цього рівня, згідно з законом про державну службу, протягом року після відставки можуть отримувати щомісячну матеріальну допомогу у розмірі 80% від своєї зарплати. Таким чином, тільки прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, якщо не знайде собі нову роботу, може розраховувати в подальші 12 місяців на виплату приблизно 300 тис грн (з розрахунку, що середньомісячна зарплата глави уряду складає близько 32 тис грн). На схожі суми можуть розраховувати перший віце-прем'єр Олександр Турчинов, а також віце-прем'єри Іван Васюник і Григорій Немиря, чиї зарплати не набагато нижчі.

 

Виплата такої матеріальної допомоги 17 діючим міністрам, а також приблизно 30 керівникам державних комітетів та інших центральних органів влади (наприклад глав комітету статистики, фінансового моніторингу, Національного космічного агентства, комітету з матеріального резерву і низки інших) після їх відставки в сумі може досягти 17 млн грн. При цьому варто відзначити, що виплати триватимуть до тих пір, поки звільнені чиновники не влаштуються на нову роботу.

 

Проте це не всі витрати. Керівники виконавчої влади, окрім матеріального забезпечення, також мають право на свій куточок у заповідних зонах під Києвом. Відповідно до давньої постанови уряду Віктора Януковича №1210 (2003 рік), прем'єр-міністрові і першому віце-прем'єрові належить по окремому котеджу в будинках відпочинку Державного управління справами (будинками відпочинку розташовані в передмісті столиці: Пущі-Водиці і Конча-Заспі). У разі їхньої відставки, як вказано в постанові, за чиновниками зберігається право користування наданими приміщеннями.

 

Скромніше забезпечення чекає віце-прем'єрів Григорія Немирю і Івана Васюника: обом належить по дві кімнати в будинках відпочинку Держуправління справами.

 

Держава поклопоталася і про інших членів уряду. Нинішні міністри можуть стати сусідами по державних дачах глави уряду і віце-прем'єрів. Кожному з них належить по кімнаті в будинках відпочинку Державного управління справами. Варто відзначити, що всім їм держава гарантує пільгові розцінки на житлово-комунальні послуги.

 

У рівній мірі держава поклопоталася про медичне забезпечення всіх колишніх членів уряду, незалежно від посади. Кожен екс-міністр має право на безкоштовне медичне і санаторно-курортне обслуговування себе і своєї родини.

 

Нагадаємо, Верховна Рада відправила уряд Юлії Тимошенко у відставку 3 березня. Таке рішення підтримали 243 народних депутати.

 

Після цього прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, перший віце-прем'єр Олександр Турчинов та всі члени уряду від БЮТ пішли у відпустку. - ТСН.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ