Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Північного потоку-2 не буде: США зайняли жорстку позицію

Заступник помічника держсекретаря в Бюро енергетичних ресурсів Держдепартаменту Джон МакКаррік заявив, що офіційні особи США "не бачать можливості будівництва" російського газопроводу Nord Stream 2 (Північний потік-2). Повідомило видання "Новое время".

"Ми не припускаємо, що це станеться. Існує безліч причин, чому цього не станеться... Суть в тому, що ми проти нього. Ми не бачимо можливості його будівництва, так чому я повинен розглядати будь-який інший варіант?", - цитує його слова RadioFreeEurope.

Північний потік-2 - російський газопровід, який будує компанія Nord Stream 2 AG. Єдиним акціонером останньої є Газпром. Довжина газопроводу складе 1,2 тис. км, а загальна потужність з уже існуючим Північним потоком - 55 млрд куб. м газу.

Північний потік-2 проляже вздовж газопроводу Північний потік дном Балтійського моря до німецького міста Грайфсваль, щоб мінімізувати прокачування газу через Україну.

Раніше в цьому році Сполучені Штати вводили санкції, що передбачають покарання європейських компаній, які беруть участь в проекті Nord Stream 2 і інших російських енергетичних проектів в Європі.

На початку листопада Єврокомісія схвалила пропозицію про поширення вимог Третьої газової директиви 2009/73 на всі газопроводи з третіх країн, в тому числі, на російський Північний потік-2. Згідно з ним, управління газопроводом необхідно буде передати незалежному операторові.

12 листопада голова Європейської ради Дональд Туск закликав країни ЄС прискорити роботу над законодавчим блокуванням російського проекту Північний потік-2.

Крім того, член Європейської комісії з енергетики і кліматичних змін Мігель Аріас Каньете заявив, що Північний потік-2 не представляє пріоритетного інтересу для газопостачання Євросоюзу.

При цьому, напередодні глава МЗС ФРН Зігмар Габріель розкритикував пропозицію Єврокомісії внести поправки до Третього енергопакету ЄС, щоб ускладнити реалізацію проекту газопроводу Північний потік-2.

НВ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ