Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

"Північний потік": будівництво газопроводу в обхід України почалося

Розпочалося будівництво газопроводу "Північний Потік", що має постачати "блакитне паливо" з Росії до Німеччини та інших європейських країн в обхід України. Про це повідомила "Німецька хвиля".

 

Як повідомляють російські інформаційні агентства, з посиланням на слова голови правління „Газпрому“ Олексія Міллера, першу трубу на дно Балтійського моря вже закладено. Про це керівник енергетичного концерну увечері 6 квітня проінформував російське керівництво.

 

Офіційна церемонія відкриття будівництва відбудеться 9 квітня у районі російського міста Виборг. У заходах візьмуть участь представники Єврокомісії, а також гості з країн-учасниць проекту.      

 

За приблизними розрахунками, спорудження газопроводу обійдеться у понад сім мільярдів євро. Кілька тижнів тому акціонери „Північного потоку“ підписали угоду про кредит на майже 4 мільярди євро для фінансування першого етапу будівництва трубопроводу.

 

Підготовка до реалізації  грандіозного енергетичного проекту тривала упродовж багатьох років. Одне з завдань нового газопроводу - забезпечення надійності транзиту російського газу до Європи.

 

Як очікується, трубопровід запрацює вже 2011 року, постачаючи газ  до Німеччини, Данії, Нідерландів, Бельгії, Франції та Великобританії. За попередніми розрахунками, цим маршрутом до європейських країн доправлятимуть 27,5 мільярдів кубометрів газу.

 

З 2012 року, коли планують завершити другий етап будівництва, мережею щороку транспортуватимуть приблизно 55 мільярдів кубометрів російського „блакитного палива“ до країн Євросоюзу. Ці обсяги відповідають 11 відсоткам всієї потреби ЄС.

 

Частка російського енергетичного концерну „Газпром“ у  „Північному потоці“ становить нині 51%, німецькі компанії EON і BASF/Wintershall мають кожна по 20%, нідерландський постачальник Gasunie - 9%. Також  долучитися до проекту планує французький енергетичний концерн GDF Suetz.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ