Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Півтора мільйона компенсації з поліції та прокуратури...

Львівянин Михайло Мойса хоче відсудити в «правоохоронної системи» 1,5 мільйона гривень моральної шкоди. Відповідний позов, що обгрунтовується «бездіяльністю органів досудового розслідування та прокуратури», було подано в Печерський райсуд м. Києва.

За словами позивача, передусім йдеться  про бездіяльність Львівської місцевої прокуратури №1 та незаконні дії  прокурора Романа Сапуцького (який нині є її керівником),  у результаті чого було незаконно закрито низку кримінальних проваджень

В Печерському райсуді розгляд цієї справи триває останні кілька місяців. Провадження у ній було відкрито за позовом мешканця Львова Мойси Михайла Богдановича про відшкодування шкоди, завданої бездіяльністю органів досудового розслідування та прокуратури. Позов заявлено до  Головного управління Національної поліції у Львівській області, Міністерства внутрішніх справ України, прокуратури  Львівської області, та Генеральної прокуратури України. Розмір моральної шкоди, завданої відповідачами, позивач оцінив у розмірі 1 553496 гривень.

Суть основних претензій Михайла Мойси така. В жовтні 2013 року відбулося силове захоплення одного з найбільш відомих хостелів в центральній частині Львова – «STAY HOUSE», який він відкрив за  адресою: вул. Довбуша, 2 а, кв. 4. Під час скоєння цих дій були завданні тілесні ушкодження працівникам хостелу, було пошкоджено майно та були викрадені речі, документи, грошові кошти.

За цими фактами слідчий відділ Личаківського ВП ГУНП у Львівській області відкрив низку кримінальних проваджень. Однак правоохонці, за оцінкою, Михайла Мойси належного розслідування не проводили, клопотання, заяви, скарги до уваги не брали.

У позові Михайло Мойса зазначає, що «змушений був самостійно вести досудове розслідування» та «нести величезні витрати» через, на його думку, бездіяльність правоохоронних органів. Проте і це не допомогло. У кінцевому результаті всі кримінальні провадження за фактом захопленням хостелу були незаконно закриті – «у зв’язку з відсутністю складу кримінальних правопорушень».

Водночас посадовцями Генпрокуратури та МВС були проігноровані його численні скарги на бездіяльність та незаконні дії львівських правоохоронців, пов’язані із закриттям кримінальних проваджень без проведення належного досудового орзслідування.

- Незаконне закриття кримінальних проваджень пов’язую, насамперед, з  злочинною бездіяльністю Львівської місцевої прокуратури №1, повноваження якої поширюються на територію Галицького, Личаківського та Сихівського районів м. Львова. – розповів «Правкому» Михайло Мойса. – А також з  упередженим ставленням до себе з боку бувшого слідчого в особливо важливих справах слідчого відділу прокуратури Львівської області Сапуцького Романа Ярославовича, який  в кінці 2015 року був призначений на посаду заступника керівника  Львівської місцевої прокуратури №1, а з лютого 2017 року обійняв посаду керівника цієї місцевої прокуратури. Річ у тім, що раніше слідчий Роман Сапуцький здійснював розслідування кримінальної справи за фактом перевищення влади та службових повноважень посадовцями львівської міліції, у якій я був потерпілим. Йдеться про злочин, що був скоєний в 2009 році працівниками Пустомитівського РВ ГУ МВСУ у Львівській області – начальником служби карного розшуку та його заступником, які незаконно вилучили мій автомобіль, що у подальшому був розібраний на автозапчастини. Щоб добитися його розслідування, я  звертався за допомогою до правозахисників, журналістів, народних депутатів, які  неодноразово скерували відносно  слідчого Романа Сапуцького  що вчиняв незаконні дії,  скарги, звернення, депутатські запити, готували публікації для засобів масової інформації. Зазначу, що, незважаючи на це, посадові особи органів внутрішніх справ не були притягнуті до кримінальної відповідальності, оскільки кримінальна справа слідчим  Сапуцьким була закрита. Ряд фактів свідчить про те, що зроблено це було абсолютно незаконно. Подальші незаконні закриття кримінальних проваджень щодо силового захоплення хостелу, які були закриті в період, коли Роман Сапуцький обіймав в  Львівській місцевій прокуратурі №1 керівні посади, розцінюю як своєрідну  помсту з боку прокурорського посадовця. На цьому, до речі, я наголошував в своїх останніх зверненнях на ім’я Генерального прокурора України Юрія Луценка, вимагаючи вжити заходів для перевірки фактів, які можуть свідчити про зловживання бувшого слідчого в особливо важливих справах слідчого відділу прокуратури Львівської області, а у даний час -  керівника  Львівської місцевої прокуратури №1 Романа Сапуцького. Однак дані звернення були проігноровані.

У Печерському райсуді  позов Михайла Мойси розглядає суддя Тетяна Остапчук. Найближче судове засідання відбудеться 14 травня 2019 року.

Віктор Корнієнко член Національної спілки журналістів України

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ