Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Платний проїзд, або 60 гривень та “9 кіл бюрократії” - е-квиток для пільговиків не Львівської МТГ

Після впровадження е-квитка, для осіб, що не входять до складу Львівської територіальної громади не діятиме пільгове посвідчення на проїзд в громадському транспорті. Натомість їм доведеться придбати пільгову транспортну карту “Леокарт”.

Нагадаємо, з 13 січня у Львові стартує перший етап тестування системи електронної оплати проїзду. Після повного впровадження системи та функціонування Е-квитка, у Львові зникнуть можливості додаткової безготівкової оплати як до прикладу через Приватбанк чи Easypay, що має зараз великий попит серед пасажирів. Також зазнають змін умови пільгових перевезень.

Згідно з новими правилами, оплата за проїзд для користувачів громадського транспорту буде здійснюватись за допомогою:

  • транспортної карти “Леокарт”
  • платіжної карти будь-якого банку, яка синхронізується з валідатором 
  • згенерований QR-код з сайту або в спеціальному додатку 
  • готівкою у водія

Для пільгових категорій населення проїзд буде доступним лише за наявності транспортної карти. Саме тому пільговикам з інших територіальних громад України, що планують безкоштовно користуватись усіма видами транспорту у Львові, необхідно виробити власну транспортну карту “Леокарт”, яка коштуватиме 60 грн. 

Як розповів директор ЛКП “Львівавтодор” Микола Власюк, для отримання картки мешканці інших громад України, які мають право на пільговий проїзд, також можуть стати в електронну чергу або ж прийти в Центр обслуговування пасажирів і виготовити та придбати транспортну картку. 

“Пільговик з іншого міста може зареєструватись через електронний кабінет мешканця, який в нормальному режимі працюватиме з завтрішнього дня або ж з відповідними документами приїхати до нас в Центр обслуговування пасажирів, який знаходиться на вул. Горбачевського, 10. Вони зможуть отримати свою персоніфіковану карту протягом 10-12 хв. Єдине, що місцевим пільговим особам карту видають безкоштовно, а людям з інших міст прийдеться оплатити транспортну карту, що складає 60 грн”, - зазначив Микола Власюк. 

В день візиту необхідно мати наступні документи:

  • паспорт громадянина або ID-картку
  • PHOKПП (картка платника податків)
  • посвідчення пільговика
  • одне кольорове фото 3х4, зроблене не пізніше ніж за 6 місяців до подачі документів.

Однак, як зазначив в інтерв’ю Гал-інфо керівник департаменту міської мобільності ЛМР Олег Забарило, на початковому етапі не буде ніяких санкцій, адже пільгова категорія пасажирів має звикнути до змін та навчитись користуватись валідаторами. 

Також 31 грудня виконавчий комітет встановив чіткі тарифи. Відповідно до рішення, вартість проїзного абонемента на 30 днів складе 420 грн, на 90 днів – 1200 грн, на 180 днів – 2200 грн та річного – 3650 грн.

Варто зазначити, що учні при наявності карти “Леокарт” матимуть можливість їздити на будь-якому громадському транспорті впродовж усього календарного року безкоштовно. Для студентів пільга на проїзд діє лише при покупці абонементів та складатиме -50% від загальної суми, разового пільгового проїзду для студентів не передбачено.

Підготувала Софія Ясінь

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ