Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Площу Ринок ще можна врятувати від повної руйнації – Андрій Салюк

Радник міського голови Львова із питань збереження архітектурної спадщини, президент Благодійного Фонду збереження архітектурної спадщини Львова Андрій Салюк повністю підтримує сьогоднішню акцію журналістів, проте каже, що повернути назад так звану реставрацію, яку було проведено цього літа на площі Ринок, навряд чи можливо.

„Тепер львів’яни хіба що на старих фотографіях зможуть побачити справжню львівську бруківку та трамвайні колії, які романтично сходились на вулиці Руській”, - сказав сьогодні під час сесії Львівської міської ради Андрій Салюк. Водночас, за його словами, площу Ринок ще можна врятувати від повної руйнації, зокрема йдеться про внутрішні дворики та окремі будинки на площі.
Наразі влада погодилася з тим, щоб на північній стороні площі Ринок збереглася традиційна львівська клумба з червоними квітами, яка нагадує про те, що колись на цьому місці проводили страти. Чи не найбільше обурює Андрія Салюка фарбування фонтанів, яке провели кілька днів тому: ”Це помалюйство, євроремонт в найгіршому розумінні цього слова, адже ці фонтани мають по 200 років і повинні приносити естетичну насолоду, зокрема, відчуття каменю, автентики і доброго класицизму”.
За словами Андрія Салюка, львівським фахівцям наразі невідомо, якими саме фарбами покрили фонтани, проте, за його словами, такі фарби ніде в світі не застосовують для побібних робіт: „Ми домовилися з Андрієм Івановичем про те, якими фарбами фарбуватимуть фонтани і щодо фахівців, які будуть це робити, проте їх пофарбували без нас за один день, коли ми поїхали до Києва”. Щоправда, на думку Салюка, фонтанам ще можна надати їх попереднього вигляду. Скільки коштів можна добитися для цього, Салюк не знає, як не знає і всієї суми, яку було вирачено на пофарбування фонтанів.
Нагадаємо, сьогодні, 7 вересня, близько ста представників львівських та українських засобів масової інформації перед початком сесії Львівської міської ради з чорними стрічками колоною зайшли в сесійний зал і оприлюднили заяву, в котрій вимагають створити „спеціальну депутатську комісію з вивчення обставин і наслідків псевдореставрації історичної частини міста та використання коштів, виділених на святкування 750-річчя Львова”, а також назвати „виконавців вандалізму” на площі Ринок і використати доступні депутатському корпусу засоби на їх переконання.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ