Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Податківці не зважають на релігійні переконання, а лише на букву закону

Податківці відмовлятимуть в податковому кредиті на навчання, якщо людина не має ідентифікаційного номера. Про це «Гал-info» повідомили у відділі громадських зв’язків ДПА у Львівській області. Як розповіли в ВГЗ ДПА у Львівській області, до них надійшов лист з питанням щодо правомірності обмеження права на нарахування податкового кредиту, у випадку, якщо в людини немає ідентифікаційного номера – «З релігійних міркувань я відмовилась від отримання ідентифікаційного номера. Чи правомірно мені було відмовлено в отриманні податкового кредиту на навчання?».
 Як стверджують податківці, студентці відмовлено було правомірно, оскільки згідно із законом „Про податок з доходів фізичних осіб” податковий кредит може бути нарахований виключно резидентом, що має індивідуальний ідентифікаційний номер.
«Згідно з пп. 5.1.1 п. 5.1 ст. 5 Закону України від 22.05.03 р. N 889 "Про податок з доходів фізичних осіб" платник податку за наслідками звітного податкового року має право на податковий кредит. Податковий кредит – це сума (вартість) витрат, фактично понесених платником податку – резидентом протягом звітного податкового року, у тому числі у зв'язку з оплатою вартості середньої професійної або вищої форми навчання такого платника податку, іншого члена його сім'ї першого ступеня споріднення (чоловік, дружина, діти), на суму яких дозволяється зменшення суми його загального річного оподатковуваного доходу.
При цьому Законом встановлено певні обмеження права на нарахування податкового кредиту. Так, згідно з пп. 5.4.1 п. 5.4 ст. 5 Закону податковий кредит може бути нарахований виключно резидентом, що має індивідуальний ідентифікаційний номер.
Таким чином, особи, які офіційно відмовились від ідентифікаційного номера, мають право здійснювати будь-які платежі без цього номера, але не мають законодавчих підстав для нарахування податкового кредиту», – роз’яснюють податківці.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ