Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Податкова готується приймати декларації від усього населення

Державна податкова служба технічно готова приймати податкові декларації від всіх українців. Про це повідомив глава податкової Олександр Клименко в коментарі для ZN.UA.

Як пише видання, за необхідність введення загального декларування доходів Клименко висловився в ході одної з недавніх урядових нарад.

За словами голови податкової, загальне декларування доходів є дуже важливим елементом і стимулом легалізації не тільки зарплат, але і підприємницької діяльності в цілому. Крім того, загальне декларування, в разі його правильної реалізації, може стати ефективним методом боротьби з корупцією і нелегальними доходами.

"З технологічної точки зору, податкова служба потенційно готова до обробки і якісного аналізу відповідної інформації. На сьогоднішній день ми вже маємо найпотужніші інформаційно-технологічні можливості, відпрацювали процес електронного декларування з юридичними особами, створили на базі нашої служби загальнонаціональну мережу сервісних центрів, що відповідає кращим світовим стандартам і готова до роботи з населенням на належному рівні", - сказав Клименко.

"Зараз перед нами стоїть завдання відпрацювати відповідні процедури таким чином, щоб сам процес декларування був зручним і займав мінімум часу у громадян", - додав він.

Клименко зазначив, що необхідно вирішити проблему мотивації громадян, показавши їм вигоди добровільної сплати податків.

"Мова йде про забезпечення виконання принципу соціальної справедливості. Громадяни мають бути впевнені в тому, що і показувати реальні доходи, і декларувати майно будуть всі платники податків, у тому числі держчиновники і заможні українці. Як один з варіантів, ми розглядаємо можливість добровільної офіційної легалізації капіталів, щоб підвести нульову межу, створити відправну точку для подальших детінізаційних процесів", - зазначив він.

За словами Клименка, податкова в ході підготовки своїх пропозицій досконально вивчила світовий досвід, а також залучила до роботи над цим питанням одну з провідних світових аудиторських компаній і її міжнародних експертів-консультантів у податковій сфері.

Глава ДПС запевнив, що загальне декларування буде вводитися без поспіху і авралу - таку масштабну реформу краще впроваджувати поетапно, протягом декількох років.

Клименко також пообіцяв, що всі законодавчі ініціативи податкової на цю тему будуть обов'язково виноситися на широкомасштабне публічне обговорення та експертний аналіз.

pravda.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ