Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Події 2013, які змінили життя українців

2013 рік був надзвичайно напруженим для українців роком. Львівські політологи розповіли Гал-інфо, які події минулого року стали визначальними для українського народу, влади та опозиції.

«Найвизначнішою подією цього року, без сумніву, став Майдан. Саме Майдан довів, що в Україні громадяни здатні самоорганізовуватися», - переконаний політолог Юрій Шведа.

«Громадяни, які створили Євромайдан, найперше показала, що вони не хочуть жити прицій владі, що вони хочуть змін. Також це засвідчило, що в українців дуже сильні євороінтеграційні настрої», – зазначив Юрій Шведа.

Він додав, що Майданстав свідченням розвинутого громадянського суспільства в Україні.

Ще однією важливою подією цього року політолог назвав звільнення Луценка.

«Це звільнення – результат певного тиску, який чинили на владу як всередині країни, так і ззовні. Звільнення Луценка зняло певну політичну напругу і давало надії на звільнення Тимошенко. Однак, зрозуміло, що влада не планувала цього робити», – зазначив Юрій Шведа.

Виконавчий директор ЛОГО КВУ, політолог  Оксана Дащаківська серед подій, які означити політичне життя в 2013 року,  виділила: Євромайдан, угоди та відносини з Російською Федерацією, фактично ручне управління судами та використання їх як інструменту в політичному житті (позбавлення депутатських мандатів через суд, судові рішення щодо активістів та журналістів тощо), спроба впровадити персональне голосування у Верховній та місцевих радах (завдяки опозиції, журналістам та громадським активістам).

За її словами, серед подій досить легко визначити топ 3 тих, які не сталися: не підписано Асоціацію з ЄС, не випущено Ю.Тимошенко, не покарано представників силових структур за побиття людей на Майдані.

Політолог Анатолій Романюк вважає, що у 2013 році можна виділити кілька принципових подій, які матимуть значний вплив на подальше політичне життя України.

За його словами, першою подією є відмова від підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Він зазначив, що цей факт слід одночасно розглядати з підписанням цілого ряду документів з Російською Федерацією.

«Це, за своєю суттю, спрямовано на фіксацію зовнішньополітичного курсу України в напрямку співпраці з РФ і дистанціювання від європейського напряму розвитку», – зазначив Анатолій Романюк.

Другою подією за значимістю, яка випливає із вже згаданих подій, на думку політолога, є Євромайдан. «Значна кількість громадян поставились до рішень влади відмовитися від підписання Угоди про асоціацію з ЄС, а також до побиття студентів «Беркутом» наМайдані, як до рішень та дій влади, які є неприйнятними. В результаті цього люди масово вийшли на вулиці та протягом тривалого часу беруть участь в акціях протесту»,– наголосив він.

Третьою подією, за словами Романюка , є довибори по 5 округах, які відбулися в грудні. «Ці вибори варто розглядати як пілотний проект або пробний шар щодо майбутньої президентської виборчої кампанії 2015 року», – пояснив політолог.

Політолог Любомир Скочиляс виділив такі найвизначніші події 2013 року: Майдан, довибори у 5 округах і звільнення Луценка.

«Майдан, безперечно, топ-подія. Вона поза конкуренцією, адже саме Майдан показав, що значна частина українців таки здатна відстоювати свої права. Таким чином, заперечили тезу про те, що українці перебувають у глибокій апатії після розчарування в Помаранчевій революції», – зазначив він.

Що стосується довиборів у 5 округах, то політолог зазначив, що ця подія за важливістю для українців була на другому місці.

«Ці вибори показали, як відтепер можуть і будуть відбуватися в Україні виборчі кампанії. Опозиція, навіть незважаючи на революційну ейфорію, не здатна на 100% перегравати владу навіть в округах, які більш прихильні до неї. Це також показало, що влада може і буде вдаватися до відносно легальних і відкрито явних порушень під час виборів, а це можна перенести на майбутні президентські вибори як тривожний дзвінок для опозиції», – наголосив Любомир Скочиляс.

Політолог також зазначив, що важливим є і звільнення Юрія Луценка. «Його вихід на свободу демонструє те, що влада все ж дала задній хід у питанні політичних в’язнів»,– пояснив він.

Також Любомир Скочиляс додав, що Луценко здатний суттєво посилити опозиційний табір певними ідеями та ініціативами. Із цієї точки зору його вихід із в’язниці, на думку політолога, є перспективним з точку зору нарощування впливу опозицією .

ВціломуЛюбомир Скочилясназвав цей рік для українців невдлалим,зокрема, через провал підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Підготували Анна Новик, Соломія Головіна.

Фото – Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ