Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Подоляк за 400 тисяч "реформує" театри та пише тексти Бородянському на Facebook?

В Міністерстві культури, молоді та спорту України не надали інформації про роботу, яку виконувала заступниця міністра Бородянського Ірина Подоляк у 2019 році.

Нагадаємо, як повідомляли медіа раніше, заступниця міністра культури Ірина Подоляк отримала 394 710 грн зарплатні у грудні.

Інформаційна агенція Гал-інфо, 20 січня, відправила запит до Міністерства, з проханням надати інформацію про виконану в 2019 році роботу пані Подоляк, а також про структуру її заробітної плати, графік прийому відвідувачів та посадову інструкцію. Станом на 3 лютого відповідь з Міністерства культури, молоді та спорту України так і не надійшла.

Натомість, як виявилось, Ірина Подоляк активно працює над "реформою" українських театрів та схоже, що пише тексти для Facebook-сторінки міністра Бородянського.

Так, 16 Січня на сайті МКМС з’явилась інформація Ірини Подоляк : "Театри мають перетворитись на місця суспільного діалогу, соціальної взаємодії, перетину з високим мистецтвом, розвитком та стимулюванням мислення. Міністерство усвідомлює, що це нелегкий і довгий шлях, але його треба почати саме з діалогу. Час змінюється, вимоги аудиторії змінюються, стиль її життя змінюється, теми, які має піднімати до обговорення і обдумування театр, теж змінюються".

А вже 1 лютого, Володимир Бородянський опублікував на своїй офіційній Facebook-сторінці, аналогічний допис:

Зважаючи на інформацію Бородянського, в репертуарі українських театрів планується запровадити не менше 20% вистав чи виступів, які базуватимуться на сучасних українських і світових творах. В розробку нових постановок необхідно залучати фахівців європейського та світового театру. Будуть передбачені гастролі театрів Україною і участь у міжнародних проєктах. А також залучення глядачів до програми - як дорослих, так і школярів.

Пропозиції Бородянського/Подоляк викликали досить неоднозначну реакцію на сторінці міністра.

  • "Не знала, що Мінкультури може встановлювати репертуари. Це нормально?", - Даша Глущенко.
  • "Якщо ходити іноді в театр, то можна побачити, що ці пропозиції вже як років десять втілені", - Едуард Георгадзе.
  • "Якою має бути естетика театру, які теми підіймати, яким має бути репертуар - не справа міністерства", - Руслан Неупокоєв.
  • "У пана міністра ледащі копірайтери. Вони хоч би коми місцями переставляли. А так згоден з міністром - псевдореформи - це наше "ВСЕ", - Олексій Коломійцев.
  • "А художні ради ви ввести не хочете? Прекрасна практика, випробувана часом", - Володимир Макаровський.

Нагадаємо, остання театральна реформа, відома як "Закон Подоляк", спричинила кризу в театральному середовищі України. Зокрема в Львівському Національному театрі імені Марії Заньковецької, вже довгий час тривають протести акторів. З театру звільняються провідні актори такі, як заслужений артист України Ярослав Кіргач, заслужений артист України Юрій Хвостенко,  народний артист України Федір Стригун.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ