Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

“Синантропи”: Поглинають відходи міста, а взамін продукують абсолютну непомітну красу

У галереї Органного Залу львів’яни та гості міста мали змогу відвідати виставку знаної київською художниці Оксани Садовенко - “Синантропи”.

Найважливішою темою для художниці є голуби-синантропи як носії особливого виду ніжності та краси, гармонійних форм і ліній, їх невидимість, прозорість, ефемерність голубиного (а одночасно і людського) життя.

Своїми першими враженнями ділиться з нами відвідувачка галереї Ірина:

“Сьогодні я знову переконалася, що мистецтво дає змогу побачити прекрасне навіть у чомусь цілком буденному. Зазвичай ніхто не звертає уваги на цих птахів. Мені дуже сподобалась виставка.”

Оксана Садовенко народилася в місті Києві 1988 року. 2012 році закінчила Національну академію образотворчого мистецтва та архітектури. Протягом своєї творчої кар’єри брала участь у багатьох мистецьких ініціативах, зокрема була кураторкою у ГОГОЛЬFEST, а на даний момент є діючою викладачкою дитячої мистецької студії  ART4KIDS.

«Оксана Садовенко – дуже самобутня художниця, стежу за її творчістю і освітніми проектами, і дуже радий наживо побачити її роботи на виставці “Синантропи“ -  Василь, відвідувач галереї з Харкова.

Великі малюнки вугіллям є триб’ютом голубам Пабло Пікассо, і водночас реальними портретами голубів зі зграй, які вивчає художниця. Ці роботи – результат уважного спостереження художниці за однією зграєю. За видом, який у кращому випадку в містах не помічають, а в деяких навіть іде боротьба з їх існуванням.

Ділиться враженнями Барбара, туристка з Варшави: “Перш за все мені дуже імпонує в проекті свіжість, з якою художниця пропонує поглянути на голубів, за простотою ідеї насправді приховані глибокі зв’язки із темами, що пронизують наше життя і мистецтво”.

На думку мисткині, існує контраст між ідеальним образом голуба, символом миру та краси та вільному незалежному життю в зграї, в світі смітників і міських відходів. Контраст між вишуканою рафінованою красою ліній махових пір’їн, яку вони зберігають в голубнику (де впорядкованість, чистота, режим годування), і вільному існуванні, які є однаково неприродніми для голубів умовами. Це істоти, що поглинають відходи міста, а взамін продукують абсолютну непомітну красу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ