Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Погодитись на перевезення полотен – це зректись Возницького, а ми не іуди, - Оксана Козинкевич

Сьогодні, 1 червня, в коментарі журналістам голова наглядової ради Благодійного фонду «Підгорецький замок», директор львівського Палацу Потоцьких Оксана Козинкевич заявила, що музейники не дозволять ділити спадщину покійного Бориса Візницького і переміщувати полотна «Битва під Віднем» та «Битва під Парканами» в жовківський костел св. Лаврентія.

Нагадаємо, що картини придворного художника короля Яна III Собеського Мартіно Альтомонте «Битва під Віднем» (8х7 м) та «Битва під Парканами» (9 х 8 м) раніше експонувалися у костелі, однак в повоєнний час костел закрили, а полотна через незадовільні умови зберігання покрилися цвіллю і мало не загинули.

Роботи вдалося врятувати. Польські фахівці у Варшаві їх реставрували. Після цього покійний директор Галереї мистецтв Борис Возницький планував розмістити їх у Олеському та Золочівському замках. втім у квітні польська сторона звернулася з проханням повернути ці картини на експонування в жовківський костел св. Лаврентія. Борис Возницький був категорично проти такого задуму.

«Борис Григорович, який врятував всі ці полотна від фізичного знищення, самотужки їх перевозив, був проти цього. Спочатку він привіз перші три полотна. А вже потім, через деякий час, привіз «Битву під Клушино», яке було в найважчому стані», - розповіла Оксана Козинкевич.

Вона заявила, що покійний Борис Григорович Возницький бачив ці полотна саме в музейних залах.

«Музей в Олеську - це родове місце короля Яна ІІІ Собеського. Якщо музей втрачає який знаковий твір, то він тоді втрачає і свою цінність. Уявити Одеський замок без «Битви під Віднем» – неможливо. Замок, так би мовити, в такий вишуканий спосіб буде пограбований. Я вважаю це неморально, тільки-но не стало Возницького, вже починати ділити його спадщину. Чи як? У мене одні тільки запитання… Наша відповідь – ні, ні, і ще раз ні! Бо якщо, не дай Боже, хтось би погодився на це, то це значить зректися Возницького, зректися всього того, чому він присвятив своє життя і чому навчав нас. Ми не іуди!», - сказала Оксана Козинкевич.

Фото - Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ