Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Показуха не вдалася – вважає ГМ „Опора”

Завдяки активній позиції громадськості, місцевій владі не вдалося зробити “урочисто-показовий” виступ – вважає ЛП ГМ „ОПОРА”. Активісти мережі констатують націленість на відвертий діалог зі сторони панів Кириленка та Васюника, за вказівкою яких під час ранкової акції громадської непокори біля Ратуші опорівців запросили на засідання оргкомітету для представників Наглядової ради з питань  проведення робіт з реконструкції інженерних мереж, реставрації та впорядкування пл. Ринок у місті Львові.

Саме там з вуст київських чільників лунали нагадування щодо необхідності налагодження ефективного тристороннього діалогу  “влада—громадськість—бізнес” та більш системного підходу до вирішення проблем збереження та розвитку найціннішого капіталу Львова — давньої архітектури. На жаль, міська влада в своє виправдання апелювала хіба до двох причин: необхідності “освоїти” кошти та на своїй “новизні”. А у підсумковому виступі міського голови проглядалася найбільшою не проблема системності підходів до вирішення проблем архітектури, чи діалогу з громадськістю, а питання “як ми будемо бавити гостей на день міста”.
Представники Наглядової ради Андрій Салюк (Голова Благодійного фонду збереження історико-архітектурної спадщини) та Микола Гайда (архітектор, дійсний член ІКОМОС) наголосили на тому, що потрібно змінити принципи фінансування робіт з реставрації, щоб пріоритетом була якість виконання робіт, а не календарний рік, і, що найголовніше, за нинішніх умов кошти на реставрацію виділені, а роботи ведуться в абсолютно неприйнятний для реставрації спосіб. Представник Наглядової ради Микола Бевз (доктор архітектури, завкафедрою Національного університету “Львівська Політехніка”) наголосив на проблемі якості виконання робіт та необхідності дотримання вимог ЮНЕСКО.
Представник ГМ ОПОРА Ярина Ясиневич заторкнула питання налагодження справді ефективного діалогу між владою і громадськістю, а не застосування “імітованої” демократії, як це склалося у Львові. Вона наголосила також на неприпустимості такої критичної неповаги до норм закону у Львові і озвучила вимогу до Уряду і Секретаріату Президента де-факто заборонити будь-яке будівельне втручання на території архітектурно-історичного заповідника та території, внесеній до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, без проектно-кошторисної документації, погодженої і затвердженої в установленому порядку.
Перший заступник начальника Державної служби охорони культурної спадщини Яків Діхтяр підтримав вимоги громадськості і наголосив, що вони готові в терміновому порядку розглянути проект по реконструкції пл.Ринок, як тільки цей проект в повному обсязі буде поданий до Держслужби.
Міністр будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства Павло Качур нагадав, що якщо на Львів у 2007 р. “впадуть гроші з державного бюдету”, то ми знову будем до того не готові. Він також наголосив на необхідності зміни підходів до фінансування таких робіт, де б проектні роботи мали б оплачуватися з місцевого бюджету, що засвідчило б здатність місцевої влади забезпечити проектні роботи належного рівня. Павло Качур наголосив на необхідності застосування громадського контролю для відслідковування ефективності робіт.
Іван Васюник, підвівши підсумок засідання, нагадав, що ми повинні забути про зміну влади і зі старту займатися великими справами. Він зазначив, що наразі немає навіть концепції програми розвитку Львова, яку було б слід підготувати до 750-ї річниці. Васюник зазначив, що лише маючи таку напрацьовану в рамках широкого діалогу концепцію Львів може говорити про амбітні плани, зокрема проведення самміту президентів з нагоди святкування, створення спеціальних фондів тощо.
Повідомила прес-служба ЛП ГМ „Опора”.
Сьогодні, 26 травня, у Львові відбувалося засідання Оргкомітету зі святкування 750-ліття Львова за участю віце-прем’єр-міністра В’ячеслава Кириленка, першого заступника голови секретаріату Президента Івана Васюника, міністра будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства Павла Качура, міністра культури та туризму Ігоря Ліхового, міського голови Андрія Садового, голови ЛОДА Петра Олійника, голови облради Мирослава Сеника, першого заступника начальника Державної служби охорони культурної спадщини ЯковаДіхтяра та інших.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ