Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Поки немає довгострокової державної стратегії боротьби з бідністю, уряд боротиметься з нею поступовим збільшенням бюджетних видатків на соціальну сферу

Довгострокової державної стратегії соціального розвитку і боротьби з бідністю Україна немає, тому уряд поки що боротиметься з бідністю поступовим збільшенням бюджетних видатків на соціальну сферу. Такі підсумки засідання прес-клубу «Цілі розвитку тисячоліття. Локалізація цілей розвитку тисячоліття у Львові. Подолання бідності в Україні», який відбувся у рамках підготовки до проведення Міжнародного дня боротьби з бідністю (17 жовтня).

У засіданні прес-клубу взяли участь представники Департаменту розвитку соціальної і гуманітарної сфери Мінекономіки та Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй.
За словами заступника директора Департаменту розвитку соціальної і гуманітарної сфери Мінекономіки Руслана Дорошевича, за останні роки урядовцям вдалося покращити показники доходів населення – у середньому у 60 відсотків населення рівень доходів зрівнявся з рівнем витрат. «Соціальна реформа починає набирати обертів. 80 відсотків видаткової частини проекту бюджету на 2007 рік мають соціальне спрямування, зокрема 8,4 млрд гривень заплановано на субсидії та пільгі. Вже з 1 жовтня прожитковий мінімум становитиме в середньому 472 гривні і 505 гривень – для працездатної особи, а з 1 грудня планується встановити його на рівні 510 гривень. Зараз середня мінімальна зарплата становить 375 гривень і планується її підняти до 465 гривень (496 для працездатних осіб)», - говорить Дорошевич.
Водночас експерт з питань економічної політики проекту Цілі розвитку тисячоліття ПРООН Наталія Опаріна заявила про те що, хоча протягом остатніх п’ять років економічна політика і призвела до економічного відновлення, але це, на жаль, суттєво не вплинуло на зниження рівня бідності. «Основні проблеми тут створюють звуження ринків збуту продукції, послуг та монополізація ринків, що провокує зменшення робочих місць та здешевлення вартості робочої сили, штучне заниження вартості робочої сили інше. Українці споживають лише 7 відсотків імпортної продовольчої продукції, але понад 70 відсотків промислового імпорту. Це загрозливі показники, які говорять про те, що ми маємо проблеми з промисловістю. 40 відсотків української економіки знаходиться в тіні. Купівельна спроможність українця 4,3 долара в день, європейця - 16 доларів. Якщо рахувати по критеріях купівельної спроможності, то в Польші середній дохід – 456 доларів на місяць, в Україні – 130 – 250. Це загрозливі показники. Ми (ПРООН) постійно здійснюємо моніторинг соціальних показників, ми постійно проводимо громадське обговорення того, як уряд України здійснює програми соціального розвитку, але цього замало. Треба об’єднати зусилля ПРООН, уряду та великого бізнесу. На мою думку, уряд, крім збільшення соціальних виплат, має розробити державну довгострокову стратегію подолання бідності і, крім того, змусити великий бізнес дбати про бідних – інвестувати гроші в розбудову соціальної інфраструктури», - зазначила Наталія Опаріна.
Загалом же програма подолання бідності проекту ПРООН працює в Україні з 2003 року – на всеукраїнському рівні. З нового року, як сподіваються в ПРООН, вона почне активно діяти в локальному масштабі.
«Львівська обласна рада до кінця 2006 року має затвердити стратегію економічного розвитку Львівщини на 2007 рік, паралельно буде розроблена програма соціального розвитку Львівщини, над якою працюють робочі групи, до складу яких входять співробітники ОДА, Міністерства економіки, ПРООН та наукових кіл Львівщини. Можливо, її затвердить Львівська облрада. Програма охопить такі цілі, як подолання бідності, забезпечення якісної освіти, сталий розвиток довкілля, поліпшення здоров’я матерів та зменшення дитячої смертності, забезпечення гендерної рівності тощо», - сказала  «Гал-info» менеджер проекту „Цілі розвитку тисячоліття” ПРООН Наталя Сітнікова. 


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ