Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Політолог пояснив, коли на Донбасі вщухне вогонь

У найближчій перспективі на Донбасі так і не досягнуть режиму тиші. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Олександр Кочетков.

"Перемовини у Мінську щодо відведення озброєння і тиші знаходяться на етапі повної імітації. Ситуація зайшла у глухий кут. Переговорники з того боку абсолютно не вільні у власному виборі позиції. Більше того, зараз вони не отримують вказівок з Кремля. І жодних практичних домовленостей дійти неможливо", - сказав він.

За словами експерта, мета Москви - Донбас як зона нестабільності.

"Вони використовують його як інструмент, важель впливу. Одна мета - зона нестабільності. І чим більше Україна буде вкладати грошей в її утримання, тим краще для Росії. Ось така стратегія", - пояснив він.

Експерт прогнозує, що обстріли триватимуть довго.

"Поки Росія не змінить свою геополітичну стратегію, що вона в оточенні ворогів, обстріли на Донбас триватимуть. Тобто це надовго", - сказав він.

Однак політолог зазначив: Україна все ж таки може дати жорстку відповідь бойовикам.

"Все залежить від того, наскільки ми готові до такої ескалації. Якщо в них вийде приблизно так, як у Росії з Туреччиною. Тобто щось почнуть і отримають дуже жорстку відповідь з нашого боку. Тоді все відразу вщухне. Якщо, на жаль, продовжуватиметься те, що є зараз - команда "не відповідати" з боку Генштабу. Тоді можуть бути проблеми", - пояснив він.

За словами експерта, бойовики готуються до активних військових дій.

"Вони знову підтягують озброєння до лінії фронту, роблять перегрупування. Мотивуючи це тим, що начебто Україна планує широкомасштабний наступ на Донецьк і Луганськ. І як тільки буде погода, то він почнеться", - зазначив Кочетков.

Політолог назвав причини такої активізації.

"Тому що Україна зайняла жорстку економічну позицію. Є енергетична блокада Криму. І достатньо жорстка позиція Кабміну щодо небажання брати зайвий російський газ, заборони перельотів їхніх авіакомпаній нашим повітряним простором. Єдиний важель, який є у Путіна - ескалація збройного конфлікту на Донбасі. Власне для цього вони і утримують ось це терористичне угрупування "ДНР-ЛНР". Для того, щоб впливати на ситуацію в Україні. І вони зараз попереджають, що планують ескалацію", - сказав експерт.

Раніше тристороння контактна група висловлювала занепокоєння можливим зривом Мінських домовленостей. Група доручила опрацювати всі можливості для встановлення режиму тиші.

Gazeta.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ