Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Політична корупція в Україні є, але довести її практично неможливо – Олег Процак

Політична корупція в Україні є, але довести її практично неможливо, — переконаний керівник проекту ЛМГО „Інститут політичних технологій” Олег Процак, про це він зазначив сьогодні, 18 грудня, на засіданні Львівського прес-клубу реформ. Так, як наголосив координатор коаліції громадських організацій „Партнерство за прозоре суспільство” Юрій Цетнар, попри те, що в нашій державі є понад 100 законодавчих актів, в яких йдеться про боротьбу з різними видами корупції, реальних механізмів цієї боротьби поки що нема. І, за його словами, кожна влада, яка приходила до керівництва державою, декларуючи боротьбу з корупцією як одну із основних засад своєї програми, у результаті своєї діяльності „успішно” провалювала цю політику.
Поряд з тим, за словами Юрія Цетнара, корупція, зокрема і політична, вигідна не лише владі, а й опозиції.
„Влада за допомогою корупції може намагатися збагатитися та заробити собі якісь дивіденди, а опозиція своєю чергою корупційну владу завжди може звинуватити у цій корупції і в такий спосіб також здобути собі дивіденди”, — говорить Юрій Цетнар.
На думку ж Олега Процака, виділяти політичну корупцію як окреме явище зовсім не варто.
„Корупція завжди є корупцією, і від того, що ми назвемо її якось по-іншому, корупція не зменшиться. Однак це буде ще один привід записати Україну до одного із „чорних” списків за рівнем корумпованості. Єдиний спосіб побороти корупцію — це зробити діяльність влади якомога прозорішою, щоб механізми здійснення влади були доступними для всіх. Тоді у нас не було б таких „переворотів” при зміні державного керівництва, як є зараз”, — наголосив Юрій Процак.
Як переконаний голова ЛОО КВУ Роман Кошовий, корупції в Україні сприяє вже саме наше законодавство.
„По-перше, у нас нема закону про лобізм, а корупція і лобізм, на мій погляд, це синоніми, і доки дуже чітко не буде відмежовано цих понять, нам ніколи не уникнути лобізму, що фактично є корупцією. По-друге, існуванню корупції дуже сприяє виборче законодавство, яке ввело пропорційну систему виборів. Усі відомо, що місця у партійних списках усіх рівнів продавали за великі гроші. Якщо ще перша п’ятірка — це так звані прапори, відомі публічні люди, то вже починаючи з шостого місця і до останнього прохідного місця — це здебільшого люди, які фінансували партію або здобули собі місця якимись іншими, переважно корупційними способами”, — наголосив Роман Кошовий.
Вирішити ж проблему спекуляції на виборах, за словами голови ЛОО КВУ, можна дуже просто — шляхом відкритих виборчих списків, коли списки депутатів складаються від того, скільки кожен із них набрав під час голосування.
Крім цього, до політичної корупції заступник голови ГО „Департамент національного комітету у боротьбі з корупцією” Володимир Тарасенко відніс передвиборні обіцянки політичних сил, які вони дають, а потім не виконують.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ