Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Політичні моменти гальмування виборчого процесу на Львівщині

Проміжні вибори до Львівської обласної ради повинні відбутися 27 січня. Згідно з чинним законодавством є лише три причини, які дають підстави проводити повторне голосування. Про це сьогодні, 16 січня, Гал-інфо повідомила виконавчий директор ЛОГО КВУ Оксана Дащаківська.

Серед цих причин, за словами Оксани Дащаківської, такі:

1) якщо для участі у виборах не висунувся жодний кандидат;

2) якщо висунувся лише один кандидат і за результатами голосування він набрав менше як 50% голосів виборців, які взяли участь у голосуванні;

3) якщо за результатами голосування найбільшу та водночас рівну кількість голосів набрали два кандидати.

«Як бачимо, Закон не передбачає можливості перенесення або скасування чи призупинення виборчого процесу, тим більше не передбачено зриву виборчого процесу через відсутність коштів», - зазначила вона.

Оксана Дащаківська заявила, що згідно з ч.1 ст. 60 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» фінансування проміжних виборів здійснюється за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів.

«У нашій ситуації не має вини обласної територіальної виборчої комісії, адже звернення до Львівської обласної ради та Львівської обласної державної адміністрації щодо виділення коштів на проведення виборів відбулися вчасно. Також згідно з частиною 3 ст.85 виборча комісія може оскаржити дії чи бездіяльність  органу державної влади, органу місцевого самоврядування, їх посадових осіб щодо виборчого процесу», - заявила Оксана Дащаківська.

Вона також додала, що якщо грошей не буде виділено, рішення щодо виборчого процесу буде приймати виборча комісія. Законність цього рішення буде встановлюватись судом або ж відсутністю судових позовів: «З огляду на те, що станом на сьогодні у ЦВК вже зареєстровано понад 20 скарг на ТВК, та в 2 округах (Яворівський та Городоцький р-н) ведеться активна агітація, без судових позовів не бійтися».

«У ситуації дивує поведінка деяких депутатів обласної ради, зокрема голови бюджетної комісії Ярослава Качмарика: мовляв, не проведемо виборів, хай виділять гроші з державного бюджету. Про те, що будуть проміжні вибори, було відомо одразу після голосування. Однак жоден з народних депутатів, що склали повноваження депутатів обласної ради, не внесли зміни до Закону про вибори до місцевих рад в частині фінансування проміжних виборів», - зазначила Дащаківська.

Окрім того, за її словами, в цій ситуації присутні й політичні моменти.

«Вибори – основна процедура демократії, закон – найвища сила, навіть для державної влади. Це прописні істини демократії. І тут не питання ціни виборів – ціна свободи завжди висока, тут питання ставлення до принципів, законів та свободи. На жаль, те, що ми спостерігаємо, – це більше ніж просто відсутність коштів, це неповага до громади. Це демонстрація права сили: не потрібні нам ці довибори.

Проміжні вибори – елемент гри з політичними партнерами: захочемо пустимо, захочемо не пустимо ваших людей до ради. Або ж елемент торгів навіть між своїми: вибори 2012 довели – бренд має вагу, то може і за нього варто ще поторгуватися.

Це маніпуляція громадською думкою – думка, що нам такі депутати задорогі – насправді прикриває собою іншу –  не громада, а група людей є істина в останній інстанції.

Проміжні вибори невигідні політичній опозиції в цілому, вона боїться почути невдоволення від громади, адже для більшості громадян – вони не виправдовують сподівань на поліпшення їхнього життя. Проміжні вибори – додатковий спосіб посилитися владі, адже саме вона може виступити як «виручалочка» та дещо поліпшити своє реноме на Львівщині, хай у вузьких колах», - заявила виконавчий директор ЛОГО КВУ Оксана Дащаківська.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ