Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Політичні партії Львівщини запропонували свої варіанти розвитку медичної галузі

У більшості програмних документів обласних осередків політичних партій та блоків,  а також кандидатів та міського голову є декларативні заяви щодо реформування структури охорони здоров’я на державному рівні, натомість конкретних ініціатив щодо покращення медицини області та міста було не так і багато.  

      Про це сьогодні, 9 березня, під час прес-конференції повідомила автор проекту «Публічне визначення пріоритетів охорони здоров’я Львівщини через аналіз предвиборних платформ обласних осередків партій та кандидатів на посаду міського голови Львова» голова громадського об’єднання лікарів, президент фонду «Серця українського дому» Наталія Готь.
„Наша Україна" виступає за загальнодоступну та кваліфіковану систему охорони здоров'я: „За два роки обладнаний медичний пункт буде у кожній сільській раді. Розвиток сімейної медицини та медичного страхування наблизить нас до європейських стандартів. Ми зосередимо першочергову увагу на захисті довкілля”.
Партія Регіонів: „Продовження реформування системи охорони здоров'я з метою забезпечення громадянам свободи вибору медичних послуг, їх гарантовану якість і доступність усіх базових видів медичної допомоги. Гнучке поєднання безкоштовної та страхової форм медичного обслуговування. Впровадження обов'язкового державного медичного страхування незахищених верст населення, дітей, інвалідів та пенсіонерів. Освіта й охорона здоров'я повинні стати стратегічними пріоритетами політики держави. Вчитель і лікар мають зайняти гідне місце в нашому суспільстві".
Блок Юлії Тимошенко: „Право на здоров'я не може залежати від стану гаманця чи посади. Це вирішиться запровадженням страхової медицини. Для малозабезпечених страховка має купуватися частково або повністю за державний кошт. Для працюючих таку страховку на рік буде купувати підприємство. Реформувати медицину Львова, враховуючи його специфіку".
Народний блок Литвина: „Започаткування практики суцільного медичного обстеження людей та складання паспорта здоров'я нації і визначення на цій основі системи охорони здоров'я. Бюджетних видатків на охорону здоров'я - не менше 5% від загального їх обсягу. Запровадження карт екологічної обстановки з визначенням нормативів бюджетних видатків на її оздоровлення в розрізі регіонів".
Соціалістична партія України: „Підтримка освіти, медицини, науки і культури".
Українська Народна Партія Ю. Костенка: „Охорону здоров’я - спільною турботою Держави і Людини. Держава - забезпечуватиме достатній рівень безплатної медичної допомоги та послуг. Високий рівень охорони здоров'я забезпечуватиметься розвитком страхової медицини, системи сімейних лікарів та приватною медичною практикою. Охорона материнства й дитинства стане пріоритетом держави".
Всеукраїнське об'єднання „Свобода»: (програма не містить засад, що скеровані на охорону здоров'я).
„Громадянський блок „Пора-ПРП": „Усі члени суспільства повинні мати право на безкоштовну та базову медичну допомогу".
„Опозиційний блок Не Так!": Забезпечити та збільшити державну матеріальну опіку для дитячих будинків сімейного типу, центрів реабілітації для безпритульних дітей та бездомних громадян. Встановити рівень оплати праці для вчителів та лікарів на рівні середньої зарплати працівників підприємств народного господарства”.
„Партія екологічного порятунку" „ЄКО+25": „Охорона здоров'я - забезпечення гідної уваги з боку держави не тільки на лікування, а й на попередження виникнення захворювань за рахунок екологічного розвитку територій".
Виборчий блок „Євген Марчук - „Єдність": „Впровадимо ефективну державну систему медичного страхування. Невідкладна медична допомога, дитяча медицина та надання чітко визначеного основного переліку медичних послуг населенню здійснюватиметься за бюджетні кошти. Розширимо державну підтримку материнства і дитинства, самотніх матерів та інших категорій соціально незахищених верств населення".
Комуністична партія України: „Цю проблему вирішуватимемо шляхом підвищення рівня фінансування системи охорони здоров'я, розвитку мережі медичних закладів, ефективного використання коштів соціального страхування, встановлення держзамовлення на продукцію вітчизняних фармацевтичних підприємств. Забезпечимо безоплатну якісну медичну допомогу, збільшимо розміри зарплати медпрацівників, оснастимо заклади охорони здоров'я сучасним обладнанням, установимо жорсткий державний контроль за якістю і рівнем цін на ліки.”
Блок Михайла Сироти та Бориса Олійника: „Впровадити систему страхової медицини при збереженні доступного для громадян безкоштовного і медичного обслуговування".
Українська консервативна партія: „Сприяння подальшому розвитку практики сімейної медицини в місті. Забезпечення реального виконання державних програм у сфері охорони материнства і дитинства з акцентами на:
- 100% забезпечення дітей до 3-х років безкоштовним лікуванням;
- сприяння трансформації  пологових стаціонарів у напрямку отримання статусу  „Лікарня, доброзичлива до дитини". Сприяння покращенню умов для реєстрації медичних структур альтернативних форм власності. Впровадження реально прозорої управлінської кадрової політики в медичних структурах міста (на конкурентних засадах).
Забезпечення прозорості використання бюджетних коштів у сфері охорони здоров'я міста шляхом: прямої участі громадських об'єднань медичного спрямування в тендерних комісіях та комітетах зі правом голосу".

У програмах кандидатів на посаду міського голови Львова, зокрема Олекси Гудими, сказано: „Збалансувати потреби і витрати системи охорони здоров'я та освіти. Щорічно збільшувати кошти на ремонт лікарень та шкіл, поліпшення умов праці лікарів та вчителів, утримання та закупівлю транспорту".
Bасиль Куйбіда: «Досягнути якісних медичних послуг, придбавши сучасне медичне обладнання та забезпечити; конституційні права громадян на безкоштовне медичне обслуговування. Завершити будівництво корпусу патології новонароджених, перенести тубдиспансер у нові приміщення".
Cвітлана Куспись: „Контроль за якістю медичного обслуговування. Покращення стану забезпечення міських комунальних лікарень. Підтримка розвитку страхової медицини. Вирішення питань, які пов'язанії із закупівлею необхідного медичного обладнання, транспортного медичного парку і т.д".
Василь Лозинський: програма не надана.
Петро  Писарчук: „Виконати державну програму з охорони материнства та дитинства. Забезпечити матеріально-технічне оснащення медичних 'закладів. Надати 50% знижки для придбання ліків пенсіонерам, пенсія яких менша прожиткового мінімуму. Дільничним лікарям встановити безкоштовний проїзд в громадському транспорті. Побудувати міський хоспіс".
Микола Порайко: програма не надана.
Андрій  Садовий: „Забезпечені вчителі і медики - наша гарантія. В Галичині професії вчителя та медика були завжди в пошані. Наші діди - прадіди знали, що даючи добру освіту дітям і дбаючи про здоров'я, вони отримують більшу життєву перспективу. Своїм завданням бачу повернути колишню повагу до педагогів та лікарів та забезпечити їм гідну оплату праці".
Богдан  Федоришин: програма не надана.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ