Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Політичний компроміс можливий лише щодо процедурних питань - дебати про виборчий закон

15 листопада у Києві в Президент готелі відбулися громадсько-політичні дебати, організовані Консорціумом виборчих ініціатив у складі Комітету виборців України, Громадянської мережі ОПОРА, Українського незалежного центру політичних досліджень, Лабораторії законодавчих ініціатив. За результатами заходу учасники зійшлися на позиції, що вибори до парламенту в 2012 році повинні проходити за тією виборчою системою, яка максимально забезпечить представництво різних груп виборців у ВРУ і зменшуватиме ймовірність фальшування результатів волевиявлення. Про це повідомили організатори.

Під час дебатів депутати як від БЮТ-Батьківщина, так і Партії регіонів висловили свою особисту підтримку пропорційній системі з відкритими регіональними списками. Втім, через політичну доцільність парламентська більшість готова до компромісів лише щодо процедурних питань.

Участь у публічному обговоренні переваг та недоліків виборчих систем, запропонованих у документах №9265-2, №9265-1, принципів формування комісій різного рівня та територіальної організації виборів брали: заступник голови фракції Партії регіонів у ВР України Вадим Колесніченко, ініціатор законопроекту №9265-2 «Про вибори народних депутатів України», член Тимчасової спеціальної комісії ВР України з питання підготовки проекту Закону України “Про вибори народних депутатів України” Сергій Подгорний, Голова Правління Комітету виборців України Олександр Черненко, Голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут, директор правових програм Лабораторії законодавчих ініціатив Денис Ковриженко, координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, а також відомі незалежні експерти, політичні та громадські діячі, представники міжнародних організацій та дипломатичних представництв іноземних держав, журналісти.

Усі присутні в залі мали можливість не тільки поставити запитання спікерам чи прокоментувати їх виступи, а й взяти участь в електронному голосуванні. Відповідно до його підсумків 76% учасників підтримує пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками, 65% - вважає, що парламентські партії/фракції не повинні мати пріоритет у заміщенні посад членів окружних та дільничних виборчих комісій і, насамкінець, 90% присутніх підтримали принцип завчасного визначення меж виборчих округів.

Перша частина дебатів була присвячена обговоренню виборчих систем, що пропонуються у документах н.д. О.Єфремова №9265-1 та н.д. Ю.Ключковського №9265-2. Так, Голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут вважає, що «політикам потрібно шукати компроміс, для того щоб дійти згоди щодо того, за якою виборчою системою відбуватимуться вибори до парламенту в 2012 році». «Ми (громадськість) хочемо бачити розвиток демократії. Ми не хочемо повертатися в минуле», - заявив Голова Ради ЛЗІ в підтримку закону №9265-2.

Заступник голови фракції Партії регіонів у ВР України Вадим Колесніченко особисто віддає перевагу відкритим регіональним спискам, але разом з тим переконаний, що законопроект повинен бути зрозумілим усім, а не лише експертам. «Виборець сам повинен зробити вибір без насилля та впливу», - заявив депутат.

На думку ж ініціатора законопроекту №9265-2 «Про вибори народних депутатів України» Сергія Подгорного, «теперішня влада насправді не хоче компромісу». Депутат переконаний також в тому, що при бажанні депутати розберуться в законопроекті №9265-2 (мова йде про пропорційну систему з відкритими регіональними списками), так само як пересічні громадяни розберуться з бюлетенями, які передбачені законом Ю.Ключковського. «Якщо влада не прислухається до нас (опозиції), то нам доведеться вийти з Тимчасової спеціальної комісії ВР України з питання підготовки проекту Закону України про вибори народних депутатів України», - заявив народний депутат.

Денис Ковриженко, директор правових програм ЛЗІ, також переконаний у тому, що пропорційна система з відкритими регіональними списками, цілком може бути запроваджена, адже, її суть та зміст не є складнішими ніж змішана.

Думки присутніх в залі експертів щодо виборчої системи різнилися. Лунали, зокрема, тези про те, що проект виборчого закону в об’ємі 140 сторінок – це показник недовіри до суб’єктів політичного процесу й через кілька років всі “банкротуватимуть” й відкриті регіональні списки. Учасники також відзначили, що недоліком мажоритарки є її несправедливість, адже, втрачається більше 50% голосів, тому варто переоcмислити доцільність її застосування.

Зі свого боку координатор виборчих програм Громадянскої мережі ОПОРА Ольга Айвазовська в порядку компромісу між владою та опозицією запропонувала переглянути можливість застосування змішаної виборчої системи (50 на 50), в якій вибори народних депутатів за пропорційною складовою здійснюватиметься за відкритими регіональними списками.

На завершення дискусії, Вадим Колесніченко заявив про те, що всі законопроекти потрібно доопрацьовувати. «Наш компроміс – це 50 на 50. Ми за підвищення прохідного бар’єру. В парламенті не повинно бути сотні партій», - завив політик. Що ж стосується територіальної організації виборів чи принципу формування комісій, то політик вважає, що влада готова на будь-який розумний компроміс.

На думку ж представника парламентської опозиції Сергія Подгорного, закон Ю.Ключковського (№9265-2) є більш прогресивним на відміну від закону О.Єфремова (№9265-1). «Закон, який нам пропонується владою – це легалізація фальсифікацій, які були на місцевих виборах», - констатував політик.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ