Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Політикам треба визначити подальший розвиток держави, а не підписувати документи, які і так ніхто не буде виконувати, — Степан Гавриш

«Універсал національної єдності не є юридичним документом», — заявив у коментарі «Гал-info» суддя Конституційного Суду України Степан Гавриш.
 «Універсал — це певна політична угода, яку ніхто насправді ніхто не виконує. У нас немає політичної традиції виконувати такі документи. А тому до них немає довіри у суспільстві. Насправді заява про можливість підписання такого документу є відходом від головнішого питання у державі, яке потребує негайного вирішення: зміна конституційних правил та основ для порядку у державі та схеми побудови влади. У нас фактично зруйновано інститут представницької форми демократії. Це було зроблено тоді, коли парламент прийняв закон про голосування за таємними списками, адже тепер у парламенті фактично немає представників громади. Також в Україні практично делегалізована функція уряду, який веде альтернативну політику центру впливу українською державою. У нас не працює суд, оскільки ним володіє не закон, а він довіряє тільки певним політичним колам, замовлення яких і виконує. Тому у нас потрібно не підписувати універсал, а формувати нову форму, нову доктрину управління державою. І це завдання Президента України, який повинен очолити процес формування нового конституційного ладу держави. Скажу передвиборчим гаслом, навіть певного перезавантаження країни, і запропонувати нову модель розвитку політичної системи», — зазначив Гавриш.
«Тільки Конституція України — єдиний спосіб вийти на суспільний договір про подальший розвиток держави. І не треба підписувати подібні документи із так званим політичними елітами, які не отримали нової довіри на дострокових парламентських виборах, а виходити на діалог із з народом. Тому справді потрібно усім політикам вийти, сісти за стіл переговорів, однак не підписувати документ, який і так ніхто не буде виконувати, а вдатися на цьому круглому столі до дискусії про вирішення банального, на перший погляд, питання: а що робити далі?, який розвиток держави обрати і перезапустити модель влади. Також варто звернутися безпосередньо до народу», — додав Степан Гавриш.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ