Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Політики не святкують 8 березня, бо це "радянська традиція"

Сьогодні, 8 березня, Україна відзначає Міжнародний жіночий день.

Історія Міжнародного жіночого дня починається з "маршу порожніх каструль", який влаштували 8 березня 1857 нью-йоркські текстильниці. Вони вимагали підвищення зарплати, поліпшення умов праці та рівноправності жінок.

У 1977 році ООН спеціальною резолюцією закликала усі країни світу проголосити 8 Березня днем боротьби за жіночі права - Міжнародним жіночим днем.

Gazeta.ua поцікавилась в українських політиків, як вони святкують 8 березня.

Народний депутат від НУ-НС, лідер партії Громадянська позиція Анатолій Гриценко:

"8 березня — це вже не те, що закладалося на початку минулого століття Кларою Цеткін та іншими. Того революційного тону більшість вже не пам'ятає. Скоріше, це просто особливий день, коли жінок вітають з весною — квітками чи поцілунками. Це свято перейшло в певний  людський вимір, який фіксує ставлення до жінки — до мами, до бабусі. Для нашого подружжя святкувати цей день нехарактерно, тому що квіти в домі є завжди, незалежно від місяця. Але очевидно, що 8-го я наберу по телефону маму, привітаю, скажу тепле слово", - сказав він.

Народний депутат від БЮТ-"Батьківщина" Олександр Гудима:

"У моєму оточенні це не свято. Якби  знаходився в Києві, то там дещо інші традиції. Напевно, ми би вітали своїх жінок у фракції, і я би до цього відносився цілком нормально. Але я мешкаю у Львові, і в нас це свято не особливо в пошані. Тому я ніяк на нього не реагую. Воно має зовсім не українське коріння. Для мене свято — це День матері. Це святе. Завжди приїжджаю до своєї мами, якій скоро буде 90 років.  Вона багато-багато років мені говорила, що 8 березня — не свято, і що вона не хотіла б, щоб її діти з цим днем вітали. Але це не тільки її вплив: греко-католицька церква, до якої я належу, має подібну думку і закликає своїх вірних утримуватися від цього святкування. Думаю, що в якомусь часі, може віддаленому, в Україні не буде свята 8 березня", - припустив нардеп.

Народний депутат від Партії регіонів Володимир Зубанов:

"8 березня — найголовніше чоловіче свято. Це свято любові, кохання і краси. До жодного свята чоловіки так не готуються, як до цього. Вже за два тижні починаєш думати, що ж подарувати. Навіть до Нового року так довго не готуються. В мене дружина, донька і дві онуки. Святкуємо традиційно: якісь прості подарунки і квіти. Онукам — іграшки. Доньку не застанеш — вся в бізнесі, частенько за кордоном. У це свято намагаюся зробити щось добре для дружини: щось приготувати, наприклад. Я ніколи не готую — тільки мию посуд чи прибираю в квартирі. А тут роблю такий подвиг", - поділився Зубанов.

Лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок:

"У нашій родині це свято не відзначали ніколи. Для справжнього українця День жінки щодня, а не раз на рік. Шанувати, поважати і любити жінок потрібно круглорічно — в моїй сім'ї так виховували. Навіть не хочу впадати в історію цього свята, вигаданого Кларою Цеткін і Розою Люксембург, але, як на мене, для жінок це певне приниження. Коли в радянські часи придумували "празднікі", то зробили День будівельника, День міліціонера і День жінки. Тобто раз на рік треба сміття з хати винести і мімозу подарувати. Для багатьох людей 8 березня - це певна традиція ще з радянських часів. Це справа кожного, святкувати чи ні. Тому хочу привітати всіх українок з початком весни", - розповів Тягнибок.

Gazeta.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ