Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Полковнику УПА Василю Левковичу виповнилося 90

Голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник та голова Львівської обласної держадміністрації Микола Кміть привітали із 90-річчям останнього із живих полковників УПА Василя Левковича (псевдо «Вороний), – повідомила прес-служба Львівської обради.
 

Вітаючи Василя Левковича із днем народження голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник побажав ювіляру міцного здоров`я та ще не одного десятка літ. "Історія життя Василя Левковича - це приклад жертовності, ідейності, мудрості, героїзму та любові до рідного краю для всіх поколінь українців. Ми сьогодні святкуємо 90-ліття живої легенди. Це єдина людина - справжній бойовий командир, який залишився живий серед учасників національно-визвольного руху - зазначив Мирослав Сеник.

 

Левкович Василь Михайлович народився у 1920 році у селянській родині. В ОУН вступив у 1939 році. Після початку війни, у 1941 році увійшов до складу похідної групи ОУН під керівництвом керівника Любачівського повітового проводу ОУН Омеляна Грабця - “Батька”. У липні 1941 р. група прибула в Рівненську область, де Левкович став інструктором окружної міліції та працював до вересня 1941 року. Після початку переслідувань учасників ОУН німцями В. Левкович перейшов на нелегальне становище, був порученцем керівника Дубнівського окружного проводу ОУН “Драпача”, а з кінця літа 1942 року - заступником організаційного референта цього проводу.

 

З березня 1943 року і до дня арешту В. Левкович перебував в УПА, пройшовши шлях від чотового до керівника Воєнної округи “Буг”.

 

Як і деякі інші керівники УПА, В. Левкович тривалий час перебував під слідством, був етапований зі Львова до Києва. 22 липня 1947 року Військовий трибунал військ МВС Київської області засудив В. Левковича до 25 років виправно-трудових таборів. Він повністю відсидів строк покарання і був звільнений з Дубравного табору 7 грудня 1971 року. 20 січня 1997 року Генеральна прокуратура України реабілітувала В. Левковича.

 

Полковник УПА Василь Левкович - єдина жива особа з тих, хто нагороджений Золотим Хрестом Бойової Заслуги УПА. Їх було 20. Більшість з них невідомі, оскільки нагорода присвоювалася лише за упівськими псевдонімами, але не вручалася для збереження конспірації.

 

Золотий Хрест Бойової Заслуги УПА Василь Левкович отримав у званні майора у 1946 році, будучи командиром Військового округу УПА «Буг».

 

Нагороду було виготовлено за кошти благодійників і вручено Василеві Левковичу 5 березня 2008 року на урочистій сесії Львівської обласної ради. Також депутати Львівської обласної ради на цій сесії надали Василеві Левковичу 300 тисяч гривень матеріальної допомоги на придбання квартири у Львові.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ