Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Польща: врожай овочів залишиться на рівні минулого року, а фруктів буде на третину меншим

За попередніми оцінками Центрального статистичного управління Польщі, загальний врожай фруктів в країні у поточному році зменшиться на 30-35 % і складе 2,6-2,8 млн. тонн. Ситуація з урожаєм овочів набагато краща - валовий збір майже по всіх головних позиціях залишиться на рівні минулого року, повідомляє портал sadyogrody.pl.

Весняні заморозки завдали значних збитків цьогорічному врожаю фруктів. Мова йде як про зниження загального обсягу врожаю в країні, так і про скорочення пропозиції якісних фруктів, - стверджують фахівці ЦСУ. 

У вересні, ситуація з яблуками була трохи кращою, ніж прогнозувалося в липні, за словами експертів менша кількість плодів на деревах сприяла кращому їх дозріванню. Проте, було зафіксовано поширення грибкових захворювань, що може негативно вплинути на якість в процесі зберігання. За даними ЦСУ, прогнозований врожай яблук в Польщі цього року досягне 2,4-2,6 млн. проти 3,2 млн тон в 2016 році. Також, експерти констатують зниження обсягів врожаю груші на 25% в порівнянні із попереднім роком. За оцінками ЦСО, цьогорічний врожай груші у Польщі стане навіть меншим, ніж 60 тис. тонн. 

Ситуація із врожаєм вишні і черешні в країні є ще гіршою. За підсумками сезону, загальний врожай цих ягід в Польщі став на цілих 60% меншим від минулорічного: вишні польські виробники зібрали 70 тисяч. тонн, а черешні трохи більше 20 тис. тонн. Врожай сливи оцінюється на рівні 60 тис. тонн, тобто на 40 % меншший від врожаю минулого року. Загальне виробництво інших видів фруктів прогнозується в обсязі 10 тис. тонн, тобто більш, ніж наполовину менше, від показників попереднього року.

Загальний обсяг виробництва ягід в Польщі цього року експерти оцінили в 0,5 млн. тонн, тобто приблизно на 15% менше, ніж у попередньому році. Від весняних заморозків постраждав більш за все врожай малини, чорної смородини та суниці. 

За оцінками ЦСУ, в цьому році загальний врожай суниці склав близько 177 тисяч. тонн, тобто на10% менше, ніж в 2016 році. Зниження врожаю малини оцінюється на рівні 100 тис.тонн, тобто на 20% гірше результату минулого року. Загальний обсяг виробництва смородини в цьому році склав 130 тис. тонн. 

Виробництво овочів в Польщі цього року оцінюється експертами в 4,5 млн. тонн., тобто фактично на рівні минулого сезону.

Урожай капусти прогнозується на рівні 1 млн. тонн, а врожай цвітної капусти складе близько 235 тис. тонн. Виробництво цибулі очікується на рівні 655 тис. тонн, обсяг виробництва моркви складе 810 тисяч. тонн, врожай столового буряка прогнозують в обсязі 330 тис. тонн. Виробництво огірків прогнозується на рівні менш, ніж 245 тисяч. тонн, а помідорів понад 250 тис. тонн.

Загальний обсяг врожаю по інших видах овочів, згідно прогнозів, складе близько 980 тис. тонн.

Шувар-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ