Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Польська поліція знайшла вандалів, що зіпсували пам’ятник Шевченку

Польська поліція затримала зловмисників, котрі обмалювали пам’ятник Тарасу Шевченку, – повідомляє Радіо Полонія.
Поліція затримала двох жителів гміни Жеченіца – 19-літнього Міхала Ж. та 20-літнього Каміла Б. Їх звинувачено у профанації пам’ятника, за що винуватці можуть отримати до 5-ти років позбавлення волі. Хулігани пояснювали свій вчинок тим, що були п’яні, а фарбу, якою обмалювали пам’ятник поетові, вони просто знайшли.
 Нагадаємо, у суботу, 28 жовтня 2006 р., у Білому Борі (Західне Примор'я, Польща) було попсовано пам’ятник українського поету Тарасу Шевченку. Невідомі зловмисники вималювали пам'ятник фарбою та понаписували на ньому різні принизливі написи.
Пам'ятник, який є даром українського народу українцям, які проживають у Польщі, був поставлений у 1991 р. біля комплексу українських шкіл у Біломому Борі. Автором проекту у формі козацького хреста є Анатолій Ігнащенко. Пам'ятник виконав у Києві різьбяр Василій Бородай, а посвятив його Архієпископ і Митрополит, Кир Йоан Мартиняк.
Kожного року біля білобірського пам'ятника Шевченку відбуваються центральні Шевченківські святкування за участю офіційних представників державної влади Польщі і України. На торжествах, крім шкільної молоді, присутні також українці, які проживають на західних і північних землях Польщі від 1947 р., тобто від злочинного виселення з рідних земель в часі т. зв. акції Вісла.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ