Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Польський Сейм «за» ратифікацію Угоди про асоціацію України з ЄС

Польський Сейм майже одноголосно висловив згоду на ратифікацію президентом Польщі Угоди про асоціацію України з Євросоюзом. 28 листопада нижня палата польського парламенту ухвалила відповідний закон.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, усі парламентські фракції висловили свою підтримку ідеї євроінтеграції української держави. За ухвалення закону про ратифікацію угоди між ЄС і Україною проголосували 427 депутатів, причому жоден з них не утримався від голосування. «Проти» був лише один депутат – Роман Котлінський (депутатська група «Безпека й економіка»).

Під час парламентських дебатів над проектом закону польські політики говорили про його надзвичайне значення не лише для України, але й для Польщі. Роберт Тишкевич, голова парламентської комісії закордонних справ сказав: «Одностайна згода для ратифікації стане доказом того, що українська справа винесена на рівень польських державних інтересів».

Радослав Сікорський, спікер Сейму висловив сподівання, що президент Польщі Броніслав Коморовський підпише акт ратифікації закону під час візиту до Варшави президента України Петра Порошенка, який запланований на 17 грудня цього року. Сікорський також сподівається, що в день візиту до Польщі Порошенко звернеться з промовою до депутатів двох палат польського парламенту.

Раніше цього місяця уряд Німеччини схвалив законопроект про ратифікацію Угоди про асоціацію України і Європейського союзу, включно з зоною вільної торгівлі. А 26 листопада парламент Швеції ратифікував Угоду про асоціацію між Європейським союзом та Україною. 

Процедуру ратифікації Угоди про асоціацію України і Євросоюзу повністю завершили шість із 28 країн-членів ЄС: Румунія, Литва, Латвія, Мальта, Болгарія і Словаччина. Ще не до кінця завершена процедура в Естонії, парламент якої теж ухвалив рішення ратифікувати угоду.

Також ратифікацію завершила сама Україна. Крім того, ратифікацію угоди підтримав Європейський парламент.

Угода формально набуде чинності після того, як ратифікаційні процедури завершать усі країни, що може протривати й кілька років. З 1 листопада, ще до завершення ратифікаційного процесу, почалося її тимчасове застосування. При цьому тимчасове застосування частини угоди, що стосується зони вільної торгівлі між Україною і ЄС, відкладене до початку 2016 року – протягом цього часу, однак, із боку Євросоюзу для України односторонньо діятимуть преференції, передбачені угодою.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ