Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Поляки готові відреставрувати «Битву під Хотином» та «Битву під Клушино», але всі картини слід повернути до костелу

Польська сторона готова розглянути можливість реставрувати власним коштом монументальні картини «Битва під Клушино» та «Битва під Хотином», які нині зберігаються у фондосховищі Львівської галереї мистецтв. Про це повідомив директор департаменту культурної спадщини за кордоном Міністерства культури і національної спадщини Республіки Польщі Яцек Міллер. Таку заяву він зробив учора, 3 липня, під час музейної ради в Львові.

Ці дві картини свого часу експонувались в костелі св. Ларентія у Жовкві, що у Львівській області. Де висіли два інші полотнища – «Битва під Парканами» та «Битва під Віднем» (художник - Мартино Альтамонте), які були реставровані коштом Міністерства культури та національної спадщини Польщі – за 4,5 млн злотих.

Нині дві названі картини Мартино Альтамонте експонуються в Золочівському та Олеському замках. Однак польська сторона наполягає на тому, що їх слід повернути в костел св.Лаврентія в Жовкві.

«Найбільшим пам’ятником для Бориса Возницького було б те, якби ми експонували полотна "Битва під Віднем", "Битва під Парканами", "Битва під Хотином" та "Битва під Клушино" в одному місці, тобто в костелі св.Лаврентія в Жовкві»,– наголосив польський реставратор Павел Садлей.

Яцек Міллер вважає, що полотнища повинні експонуватися в костелі, оскільки вони були намальовані саме для цього місця й перебували в храмі не одне століття.

Додамо, що 1972 року директор Львівської картинної галереї Борис Возницький врятував усі чотири картини від повного знищення: вивіз їх із напівзруйноваго костелу, в якому протікав дах, .

Відтак, після смерті Бориса Возницького, який загинув 23 травня цього року в автоаварії, стало відомо, що Міністерство культури України на пропозицію Польщі хоче повернути картини «Битва під Парканами» та «Битва під Віднем» до костелу у Жовкві.

У відповідь чиновників звинуватили у намірі розбазарити спадщину Возницького. Відтак, постав широкий громадський рух на захист справи Возницького, який готував для експозиції цих двох картин Золочівський і Олеський замки.

Отож, днями «Битву під Парканами» вивісили у Золочівському замку, а «Битву під Віднем» – в Олеському.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ