Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Поляки хочуть профінансувати пам’ятник у Львові розстріляним професорам, а Львівська облрада проти

Вроцлав профінансує усі роботи, пов’язані зі встановленням пам’ятника професорам „Львівської політехніки” та Львівського університету, розстріляним німцями у 1941 році. Про це домовились міський голова Львова Андрій Садовий з мером Вроцлава Рафалом Дуткевичем під час візиту міського голови Львова до Вроцлава у п’ятницю, 7 березня. Повідомили „Гал-іnfо” у прес-службі Львівської міської ради.
Сторони також домовились, що проект пам’ятника буде вибрано шляхом міжнародного конкурсу комісією, яка складатиметься з представників Львова та Вроцлава.
Водночас, депутати Львівської обласної ради на сьогоднішній сесії висловилися проти такої ініціативи. Зокрема, як повідомив під час свого виступу депутат Остап Козак, ініціатива Садового є нічим іншим, як особистою ініціативою мера. „У Львові вже є пам’ятник розстріляним професорам, – зауважив Козак. – Зведення ще одного є недоцільним”. На думку Козака, історію з розстрілом професорів польська сторона нерідко згадує як антиукраїнський аргумент.
30 червня 1941 року частини Вермахту зайняли Львів. Уже на початку липня до міста прибули спецгрупи СС для ліквідації всіх, визнаних ворогами гітлеризму. Одна з них, під командуванням бригаденфюрера СС Е.Шонґарта здійснила арешти й розстріл у ніч на 4 липня 39 професорів львівських вищих навчальних закладів, серед яких були Т. Бой-Желенський, К. Вайгель, А.Ломницький, Т.Бартелк, Р.Лоншан де Бер’є, Т.Островський, С.Пілят, А.Соловій та інші вчені.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ