Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Поляки змінили напис на пам’ятній таблиці львівським вченим

Влада Воєводства Регіону Нижньої Сілезії Республіки Польща відреагувала на звернення фракції Всеукраїнського об'єднання «Свобода» у Львівській міській раді щодо зміни тексту на таблиці в пам'ять розстріляних українських професорів, яка розміщена у костелі міста Свідниця. Про це 31 січня 2012 року повідомив голова фракції ВО «Свобода» у Львівській міській раді Руслан Кошулинський, повідомила прес-служба Львівської міської організації ВО «Свобода».

За словами депутата, 18 вересня 2011 року в костелі у м.Свідниця Нижньосілезького воєводства Республіки Польща за участі влади міста Свідниця та архієпископа львівського Мечислава Мокшицького встановили таблицю з написом «В пам'ять професорам Львівських навчальних закладів, розстріляних у липні 1941 року на «Вулецьких пагорбах» у Львові гітлерівським батальйоном «Нахтігаль».

«Такий текст «Свобода» вважає грубим перекрученням історії і паплюженням пам'яті. Зі свого боку Всеукраїнське об'єднання «Свобода» сприяло спорудженню меморіалу польським вченим, які загинули від рук нацистів, бо вважаємо, що побудова таких пам'ятників в обох країнах забезпечує міжнаціональне примирення. Тому ми звернулися до Генерального Консульства Республіки Польща у Львові з проханням втрутитися та зупинити розпалювання міжнаціональної ворожнечі», – заявив Руслан Кошулинський.

Після втручання львівських депутатів влада Воєводства Регіону Нижньої Сілезії Республіки Польща відреагувала на звернення «Свободи» та, відповідно, змінила надпис на таблиці.

«Сьогодні ми отримали відповідь від Ярослава Дрозда, Генконсула РП у Львові з інформацією, що влада Воєводства Регіону Нижньої Сілезії змінила напис на таблиці. Тепер він виглядає так: «В честь львівських професорів, розстріляних у липні 1941 році на Вулецьких пагорбах у Львові гітлерівцями», – повідомив свободівець.

Нагадаємо, що 29 вересня 2011 року на пленарному засіданні Львівської міської ради 6-го скликання депутат від фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Тарас Семущак зачитав заяву до Президента України, Міністерства закордонних справ України та Генерального консула Республіки Польща у Львові щодо відкриття 18 вересня 2011 року так званої "Львівської таблиці" в костелі у м. Свідниця Нижньосілезького воєводства Республіки Польща.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ