Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Понад 100 тис. громадян - «за бортом» виборів в об’єднаних територіальних громадах

9 вересня стартував виборчий процес у 201 об’єднаній територіальній громаді, які розташовані у 24 областях України. Загалом ці вибори охоплюють майже 1 мільйон 300 тисяч громадян. Проте не всі зможуть проголосувати 29 жовтня. Зокрема на території ОТГ, де відбуватимуться вибори, проживають 116 404 внутрішньо переміщених осіб*. Вони не зможуть реалізувати свої конституційні права та проголосувати за місцеву владу в нових для них громадах.Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ».

116 тисяч – це багато чи мало?

«Для прикладу, візьмемо кількість населення типового українського міста – Ужгород, - каже аналітик Громадського холдингу «ГРУПА ВПЛИВУ» Роман Кисленко. - Станом на сьогодні тут мешкає 114 007 осіб. Отже, кількість ВПО, які не можуть реалізувати своє активне виборче право гарантоване Конституцією та іншими законами, перевищує кількість цього обласного центру.

Загалом цю проблему можна вирішити шляхом ухвалення проекту Закону №6240 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян)», який було внесено до Верховної Ради України ще навесні цього року. Однак цей документ досі не розглянув парламентський Комітет з питань правової політики та правосуддя й не надав відповідного висновку, як це передбачається процедурою.

«Проблема, коли громадяни України не можуть реалізувати своє активне виборче право за місцем фактичного проживання, досі є не вирішеною, - відзначає Роман Кисленко. – ВПО й надалі залишаються осторонь виборчого процесу та не беруть участі в місцевому самоврядуванні в громадах, в яких вони проживають уже більше трьох років».

Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ», який є одним з розробників згаданого законопроекту, кілька разів звертався до голови Комітету Руслана Князевича з тим, щоб депутати якомога швидше розглянули на засіданні Комітету законопроект й рекомендували Верховній Раді включити його до Порядку денного, розглянути й врешті у першому читанні прийняти за основу. Однак поки що Комітет не розглянув документ, який гарантуватиме переселенцям право голосу на місцевих виборах. Тож, на жаль, чергові вибори в об’єднаних територіальних громадах відбудуться без участі понад 100 тисяч виборців.

Загалом станом на 11 вересня ц. р., за даними структурних підрозділів соціального захисту населення обласних та Київської міської державних адміністрацій, взято на облік 1 592 430 переселенців або 1 281 907 сімей з Донбасу і Криму.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ