Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Породіллі зі Львівщини скаржаться на умови в пологових частіше, ніж решта українок

Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
1/4
ГО «Природні Права Україна» проводить всеукраїнське анкетування породіль з метою реалізації права жінок на бажаний медичний догляд. Сьогодні, 10 жовтня, представники організації презентували результати опитування матерів, що народжували у пологових будинках Львівщини.

Про це інформує кореспондентка Гал-інфо.

Як розповіли представники ГО «Природні Права Україна», перше анкетування провели у 2015 році. Тоді вдалось опитати 3526 жінок з усієї країни, які народжували впродовж 2009-2015 років. За словами співзасновниці організації Анастасії Сальникової, породіллі Львівщини виявились найактивнішими учасницями опитування, поступившись чисельністю лише киянкам.

Згідно з інформацією, яку вказували в анкетах мешканки Львівської області, є певні порушення у стандартах надання медичної допомоги при пологах. Так, зустрічаються застарілі стандарти ведення вагітності та пологів, а також невиконання сучасних протоколів, у зв’язу з чим жінки отримують досвід, гірший від бажаного.

Як наголосила співзасновниця ГО «Природні Права Україна» Євгенія Кубах, результати опитування вказали на ряд порушень протоколів, що стосуються неможливості народжувати у іншій позиції, аніж лежачи на спині, а також вкрай нерекомендованого та навіть забороненого тиску на живіт і здійснення медичних маніпуляцій без інформування чи згоди жінки. Євгенія Кубах також зазначила, що ці факти порушують українські та міжнародні протоколи, а також суперечать потребам породіль.

Анастасія Сальникова також додала, що респондентки зі Львівщини частіше за інших вказували в анкетах варіанти відповідей, що свідчать про певну занепокоєність ситуацією з пологовими будинками в області. Вони також висловлювали більший рівень незадоволеності обслуговуванням та умовами, в яких перебували до, під час та після пологів.

«Більша кількість респонденток з Львівщини в порівнянні із середнім показником по Україні у 2015 році говорила про такі порушення, як розтин промежини, плідного міхура та медикалізацію пологів без згоди на це жінки. Також респондентки з Львівщини більше говорили про наявність дискомфорту, спричиненого тиском психологічного характеру під час пологів, а також про недостатність часу, наданого їм на прийняття рішення щодо згоди або відмови на певне медичне втручання», - зазначила Анастасія Сальникова.

Євгенія Кубах також наголосила, що цьогоріч відбувається схоже опитування. Фахівці вже одержали понад 650 заповнених анкет. Опитування триватиме до 15 листопада. В кінці місяця з’являться детальні результати анкетування, з якими планують ознайомити медиків Львівщини, а також керівників департаментів та управлінь охорони здоров’я міських та обласних структур. Разом з тим, за словами Кубах, попередній аналіз цьогорічних анкет дозволяє стверджувати про покращення рівня медичної опіки у пологових будинках Львівщини.

Представниці ГО «Природні Права Україна» наголосили, що проводять опитування не з митою критики діяльності львівських медичних центрів чи складення рейтингу найгірших пологових будинків області, а виключно задля моніторингу ситуації з веденням вагітності та пологів в Україні та надання можливості жінкам висловити свою думку. Вони також повідомили, що результати дослідження не можна вважати репрезентативними, оскільки вони мають більш якісний ніж кількісний характер.

Додамо, організатори запрошують усіх жінок, які народжували у 2017 році, також пройти опитування. Анкету можна одержати у Першій Львівській Медіатеці за адресою вул. Мулярська 2а, або ж заповнити онлайн

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ