Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Порошенко діагностував імперський свербіж у Путіна

Президент Петро Порошенко знову висловив незгоду з нещодавньою заявою президента РФ Володимира Путіна про те, що входження Донбасу до складу України є маячнею. Про це він заявив на уроці мужності, присвяченому бою під Крутами, з яким він прийшов до Київського військового ліцею імені Богуна.

"Свідченням того, як мало змінилося в цій частині Європи [з 1918 року] стало недавнє публічне зізнання глави Російської Федерації, який досі не визнає тієї межі, яку провели між Україною і Росією у 1918 році під час розвалу імперії. І яка вже тоді була, до речі, міжнародно визнаною", - заявив Порошенко.

"Який же сильний фантомний біль! Сторіччя минуло, а втрачене досі не дає спокою Росії. І той імперський свербіж створює безпосередню загрозу національній безпеці України і безпеці кожного українського громадянина", - підкреслив президент.

Він нагадав, що Україна ініціювала публічне обговорення цієї заяви Путіна на Радбезі ООН.

Порошенко також зазначив, що Росія у 1917-1921 роках поводилася точно так само, як поводиться у 2014-2016 роках.

"Ось деякі ознаки: невизнання країною-агресором факту своєї агресії, міф про громадянську війну, помилкова пропаганда створення маріонеткових республік, підтримка п'ятої колони всередині країни і так далі", - заявив він.

Нагадаємо, бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, який налічував близько чотирьох сотень воїнів.

У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді. Особливо вразило сучасників поховання юнаків: 27 осіб потрапили після бою в полон до більшовиків, які їх стратили.

У бою під Крутами захисники української державності отримали переконливу військову перемогу. Наступ противника зупинили і здійснили організований відступ, руйнуючи за собою шляхи і мости. Російсько-більшовицькі солдати втратили боєздатність на чотири дні.

LB.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ