Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

Порошенко обіцяє прорив щодо звільнення полонених і миру на Донбасі

Президент Петро Порошенко заявляє про наявність інструментів для забезпечення стійкого припинення вогню з 18 квітня та обіцяє прорив у звільненні полонених в разі свого переобрання.

Про це він заявив в ефірі телеканалу "Україна", відповідаючи на питання щодо домовленостей із канцлером Німеччини Ангелою Меркель та президентом Франції Еммануелем Макроном, з якими Порошенко зустрівся 12 квітня.

"Ми твердо наголосили, що після другого туру виборів ми скличемо "нормандський формат" на найвищому рівні, і має бути забезпечений прорив і щодо звільнення полонених (і тут я не маю жодного сумніву, що це відбудеться одразу ж після виборів у дуже короткий термін) і щодо принесення миру на багатостраждальний Донбас. Ми маємо інструменти, яким чином забезпечити стійке припинення вогню, яке має бути розпочате вже з 18 квітня", - заявив президент.

За його словами, потрібно почати імплементувати безпековий пакет Мінських домовленостей, "включно з виведенням іноземних військ, виведенням важкої техніки і артилерії, контролем над неконтрольованою ділянкою кордону і прогресом по "блакитних шоломах"".

"Перше, що я хочу принести одразу після перемоги на президентських виборах – це мир. Це початок політичного процесу на Донбасі зі збереженням унітарного устрою і відновленням суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави", - зазначив Порошенко, додавши, що говорив про це з Макроном і Меркель.

Він також заявив, що домовився з лідерами Німеччини та Франції про надходження цього року коштів від європейських партнерів.

"І друге – це розвиток економічної співпраці, розвиток підтримки нас на міжнародній арені, продовження санкцій, якщо Путін не відреагує і не продемонструє прогрес в імплементації Мінських угод. І окремий розвиток азово-чорноморського басейну, окремий розвиток Донбасу. Гроші, коли буде побудована і транспортна інфраструктура, і електрифікація залізниці, і інфраструктура портів. Ці європейські гроші вже цього року мають надійти, і про це ми домовилися і з президентом Франції, і з канцлером Німеччини", - сказав він.

Порошенко також подякував канцлеру Німеччини Ангелі Меркель за те, що вона не скасувала зустріч із ним попри те, що за день до цього втратила матір.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ