Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Порошенко втрачає контроль над ситуацією, – експерт

«Після місцевих виборів, на яких відбудеться зміцнення позиції популістів та екс-регіоналів, почнеться розхитування ситуації. Наскільки вона буде керованою, залежить від становища президента на той момент. Враховуючи, що наразі йому немає що записати в актив, він буде радше втрачати вплив. Щось схоже ми це побачили під час голосування щодо Наливайченка, яке показало, що коаліцію доводиться підтримувати в ручному режимі шляхом домовленостей з конкретними депутатами», – сказав у коментарі «Гал-інфо» директор центру прикладної політики «Стратагема» та головний редактор аналітичного порталу «Хвиля» Юрій Романенко.

За його словами, Порошенкові терміново потрібна історія успіху бодай в якійсь сфері, інакше його контроль над ситуацією буде катастрофічно зменшуватися. Хорошим прикладом у цьому контексті є стиль Саакашвілі.

«В економічній сфері президент не зможе досягти успіху. В умовах економічної кризи, що буде посилюватися ближче до зими, коли підуть платіжки за газ, соціальна ситуація різко погіршиться. Відтак, успіху він може досягнути лише на ниві боротьби із корупцією. Якщо йому вдасться посадити кілька крупних фігур або, наприклад, відібрати майно в родини Януковича, то збереження контролю можливе», – припустив Юрій Романенко.

В будь-якому разі, вважає експерт, місцеві вибори приведуть до зміни конфігурації політичних сил та спричинять перевибори до Верховної Ради, які відбудуться, радше за все, в березні наступного року.

«Місцеві вибори продемонструють, що баланс сил, який склався на дострокових виборах в Раду торік, уже не актуальний. Відповідно, відбудеться переформатування уряду, переформатування коаліції. Потрібно буде йти на дострокові перевибори в Раду – скоріше за все, в березні – квітні», – спрогнозував політолог.

На його думку, Яценюка можуть перемістити на іншу посаду – приміром, голову Національного банку, а крісло прем’єра запропонувати Турчинову, Ложкіну чи якійсь іншій фігурі, яка зможе набрати необхідну кількість голосів у Раді.

«Мішу Саакашвілі не поставлять, бо голосів не зберуть. Він може бути дуже хорошим, але якщо під нього немає голосів й немає інтересів, які створюють ресурсну базу для просування політика, то нікуди він вперед не просунеться, яким би перспективним він не був. Тому такі голоси за Саакашвілі можуть з’явитися лише після дострокових виборів у Раду, якщо якась партія чи коаліція вирішить використати його бренд», – зазначив Юрій Романенко.

«Ми зараз перебуваємо на дуже тонкій весняній кризі – особливо президент, на якого після відставки Яценюка та переформатування коаліції по суті ляже вся відповідальність. Й надалі списувати все на Яценюка й уряд Порошенко не зможе. Тому я й кажу, що він має оцей проміжок тривалістю 3-6 місяців, щоб взяти ситуацію під контроль», – резюмував політолог.

Розмову вів Сергій Стуканов. 

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ