Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Пошуковці передали артефакти часів Другої Світової музею ЗахОК

Сьогодні, 8 листопада, у музеї Західного оперативного командування представники пошукового загону «Відродження» передали до музейних фондів військовим низку артефактів військового вжитку періоду Другої Світової війни, які були знайдених під час пошукових робіт влітку 2012 року. Про цеповідомили у Регіональному медіа-центрі МО України (м. Львів).

До колекції музею Західного ОК, який очолює полковник у відставці Сергій Паліса, пошуковцями було передано близько десяти знайдених ними під час розкопок на Волині предметів військового вжитку. Це, зокрема, німецький польовий телефонний апарат, фрагменти ударно-спускового механізму та багнет від карабіна Маузера, так звана «капсула смерті» (особистий медальон-ідентифікатор, який видавався військовослужбовцям-червоноармійцям аж до 1942 року), а також – медаль «За відвагу».

«Щороку знайти експонати для оновлення колекції музею знайти стає важче, адже за ними полюють так звані «чорні копачі», щоби потім продати поціновувачам старовини. Внесок пошуковців до колекції музею – це важливий внесок для збереження нашої історії», – зазначив керівник музею Західного ОК Сергій Паліса.

Пошуковий загін «Відродження», який очолює начальник відділення офіцерів запасу і кадрів Дрогобицько-Бориславського об’єднаного районного військового комісаріату майор Вадим Дорофеєнко виконує пошукові роботи під егідою Волинської обласної пошуково-дослідницької, правозахисної, історико-просвітницької, громадської організації «Сумління» під керівництвом директора Луцького військово-історичного музею Ігоря Пасюка. На теренах областей Західної України загін діє із 2009 року, відшукуючи на місцях запеклих боїв Другої Світової війни останки загиблих солдатів ворогуючих сторін.

Зокрема цього року пошуковці «Відродження» здійснювали розкопки у Ковельському районі Волині. За сезон робіт, учасниками пошукового загону було виявлено та перепоховано тлінні останки 38 червоноармійців 69-їта 47-ї армій І-го Білоруського фронту, які загинули в боях в період з березня по липень 1944 року. Слід відзначити, що пошуковцям вдалося встановити імена та прізвища чотирьох військовослужбовців, які до цього часу вважалися такими, що зникли без вісті. Це солдати та молодші командири: Осадчук Ф.Ф., Білоусов М.С, Глєбов, Корольов. Пошуковцями вжито заходів щодо сповіщення родичів загиблих про місце останнього спочинку їхніх близьких. Також членами «Відродження» були знайдені останки шести солдатів гітлерівського Вермахту, які були передані для гідного перепоховання представникам Жовківської організації Німецької Народної Спілки по догляду за військовими похованнями у Західній Україні.

Відзначимо, що у своїй пошуково-історичній діяльності члени загону «Відродження» активно співпрацюють з іншими організаціями, що здійснюють аналогічну діяльність на теренах України. Зокрема, налагоджено тісні стосунки та обмін інформацією із Київським міським історико-патріотичним клубом «Пошук», військовим музеєм Західного оперативного командування, Львівським товариством пошуку жертв війни «Пам’ять» та Жовківською німецькою народною спілкою , Мостиським громадським товариством «Форт» тощо.

Також цієї осені пошуковим загоном «Відродження»на Волині упорядковано та відкрито меморіальний комплекс, де захоронено останки загиблих солдатів, знайдені під час польових археологічних робіт. Відкриття відбулося 26 жовтня з наданням усіх військових почестей загиблим солдатам та встановленням пам’ятного хреста.

«З моменту закінчення Другої Світової війни минуло 67 років. Однак, за цей час влада зі так і не потурбувалася про те, щоби зібрати по місцях я боїв тієї жорстокої війни безіменні останки тих, хто віддав своє життя за свою Батьківщину. Не зважаючи на те, чи то воїни Радянської армії, чи солдати Вермахту, або воїни УПА. На жаль не знайшли належного поховання жертви найбільшої людської м’ясорубки в історії. Потрібно врахувати і те, що не було проведено і повного розмінування території, де точилися бої. – говорить керівник пошукового загону «Відродження» майор Вадим Дорофеєнко, – Ми своїми зусиллями намагаємося вплинути ситуацію. Зробити так, аби відбулися акти історичної справедливості, гуманізму і людяності по відношенню до полеглих. Пошуковий рух в Україні є і він діє. Розуміння важливості цієї справи, сприяння та допомогу ми отримуємо й від органів управління та військових комісаріатів оборонного відомства. Щира вдячність нашому Луцькому обласному військовому комісаріату, який очолюєполковник Віталій Чурай, військовому комісару Ковельського об’єднаного міського військового комісаріату підполковнику Василю Сущу, Львівському обласному військовому комісару полковнику Володимиру Щуру та колективу Дрогобицько-Бориславського об’єднаного районного військового комісаріату. А також тим небайдужим цивільним людям, які морально та матеріально підтримують нашу роботу».

Після того, як військові артефакти були передані пошуковцями до фондів музею Західного оперативного командування, представники громадських ветеранських організацій Львівщини відзначили роботу членів «Відродження», вручивши їм пам’ятні відзнаки за проведену військово-патріотичну роботу та збереження історичної пам’яті.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ